http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

RUPA U ZIDU

Portal 2

Datum objave:
21.12.2010 12:14
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Originalni Portal je bio jako zanimljiva i izrazito adiktivna logička igra koja će uskoro dobiti svoj dugo očekivani nastavak. Hoće li nas oduševiti kao i original? Mi mislimo da hoće
Za uvod se moramo vratiti nekoliko godina unazad, točnije u 2007. godinu i zapitati se po kojim igraćim naslovima ćemo je pamtiti. Za sve one koji su je već odavno arhivirali u svojim glavama i ne mogu se točno prisjetiti velikih igračih naslova koji su žarili i palili po vašim računalima i konzolama, podsjetit ćemo vas samo na one većeg kalibra: Call of Duty 4: Modern Warfare, Halo 3, Bioshock, Crysis i God of War 2. Nema što, hit do hita! Od svih nabrojanih igara, te godine se pojavio i komplet od nekoliko igara nazvan Orange Box od genijalaca iz programerske kuće Valve Software. Orange Box je sadržavao tri naslova, i to Team Fortress 2, Half-Life 2 i Portal. Ovaj potonji definitivno se izdvajao od ostala dva kako zbog svog 'drukčijeg' gameplaya, tako i zbog efekta iznenađenja. Kako bilo da bilo, igrači su zavoljeli Portal zbog njegovog specifičnog šarma, puzzleova, dijaloga i zabavnog gameplaya koji mu je osigurao počasno mjesto u igraćoj Kući slavnih. Nedugo nakon izlaska igre, igrači su molili i preklinjali za nastavak ili bar za svojevrsnu ekspanziju. Valve je poslušao vapaj svojih fanova te je izdao ekspanziju za Xbox Live Arcade naziva Portal: Still Alive. Ali sve to očito nije bilo dovoljno, pa je Valve odlučio napraviti Portal 2.

Jedna od ključnih stvari za cjelokupni igračev dojam o Portalu bila je njegova naracija zbog koje smo možda po prvi puta počeli gajiti nekakve osjećaje spram objekta iz igrinog svijeta. Osim toga taj osjećaj se ponekad miješao s osjećajem krivnje koje smo imali kao rezultat nekih naših akcija spram istog. U drugom nastavku Portala, očekuje nas ista kvaliteta naracije i igra se čini jednako dovitljiva, pametna i smiješna baš kao i njegov prethodnik.

U novom nastavku na scenu se vraća GlaDOS koji će opet imati vitalnu ulogu u Portalu 2. Naime, na kraju originala, Chell uništi GlaDOS s portal pištoljem s kojim smo mogli činiti dotad neviđene stvari. U novoj igri GlaDOS se priprema na osvetničku misiju, a priča bi trebala biti čak dvostruko duža od originala. Nova igra obilovat će novim strukturama i poznatim keramičkim pločama po kojima formiramo portale. Dok je okoliš u originalu imao nekako sterilan štih poput kirurške sale, svijet Portala 2 je više organski i obojeniji. Biljke i vegetacija kohabitiraju zajedno sa znanstvenim laboratorijima što u konačnici izgleda raznolikije i zanimljivije.

Vrlo važan aspekt Portala je njegova mehanika na čiji će utjecaj imati pravilno pozicioniranje portala. Na raspolaganju će nam tako biti Aerial Faith Plate koji će vinuti igrača u zrak nevjerojatnom brzinom te Thermal Discouragement Beam pomoću koje ćemo manipulirati okolnim objektima, ali i njime uništavati neprijatelje i otvarati nove prolaze. Kao dodatak ovim mehanikama, tu su i nove podloge, odnosno modifikacije koje se mogu primijeniti na njima. Originalni Portal imao je dvije različite vrste podloga: one koje su podržavale portale i one koje to nisu. Sada ćete uz pomoć specijalnog gela moći promijeniti svojstvo standardne podloge te na taj način utjecati na njihovu interakciju s vama i okolinom. Svi ti elementi čine Portal 2 mnogo raznovrsnijim i dubljim iskustvom od svog prethodnika.

Portal 2 će podržavati i multiplayer i to co-op kampanju s potpuno različitim zagonetkama u odnosu na single-player. Tada će dva igrača preuzeti kontrolu dva robota koji obadva mogu ispaljivati dva portala. Jednostavnom matematičkom računicom tako dobivamo četiri različita portala u svakom levelu. Prema najava, takav način igre će biti prilično težak i zahtjevan, pa će oba igrača morati upregnuti sve sive stanice kako bi uspješno svladali zadatak.

Portal 2 bi po svim dosad viđenim elementima trebao nadmašiti svog prethodnika osim u jednom. Taj element je element iznenađenja koji dvojka nema i jednostavno je ni na koji način ne može nadomjestiti. Ali i bez tog efekta iznenađenja, uz toliko rafiniran sustav puzzleova to ne bi trebalo nikoga previše zabrinjavati.

Portal pojavit će se sredinom travnja 2011. godine, i to za PC, PlayStation 3 i Xbox360.               


Portal 2 co-op trailer


Portal 2 gameplay
    

 

Sve o temi:
PC
ps3

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije