http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

RECENZIJA

Magicka

magicka
Donosimo vam recenziju izvrsnog hack'n'slasha koji je nažalost nagrizen brojnim tehničkim problemima i bugovima

Video recenziju Magicke trebali ste gledati tek sutra, no kako je igra puna tehničkih problema nismo bili u stanju nastaviti s igranjem nakon nekoliko levela jer spremljeni save jednostavno nismo mogli više pokrenuti. Tako vam sada donosimo tekstualnu recenziju, a sutra ćete moći uživati u novom izdanju GameStudija!

 

Magicka je projekt Arrowhead Game Studiosa, a izdao ju je Paradox Interactive. Iako ona to zapravo nije, Magicka je po svojoj prirodi indie igra. I to još kakva!

 

Priča Magicke temelji se na Nordijskoj mitologiji, iako se zapravo radi o još jednoj klišejiziranoj priči kojom vas igra na sreću i neće previše gnjaviti i nećete imati osjećaj da je igra time nešto izgubila. Kao i u brojnim drugim igrama, vi ste bezimeni junak koji mora spasiti Midgard i to na jednostavan način da u Midgardu uništite praktički sve što hoda na dvije ili više nogu.

 

 

Magicka je po svojoj definiciji hack'n'slash RPG, iako su RPG elementi praktički potpuno uklonjeni. Naime, na početku igre nećete imati mogućnost kreirati lika i dodijeliti mu osobine po želji, niti ćete kasnije imati inventorij pun različitog naoružanja ili mogućnost unaprjeđenja lika pomoću level-upa. Jedino oružje koje u Magicki možete koristiti su – spellovi tj. čarolije.

 

Radi se o tome da po defaultu imate osam elementarnih čarolija poput leda, vatre, zemlje života, munje, štita i ostalih. I to je to, ne možete ih skupiti više. Iako će neki već sada možda odustati od igre, savjetujemo ih da ipak pričekaju još malo. Osim što navedene čarolije možete koristiti pojedinačno, smisao gameplaya je u smislenom kombiniranju čarolija. Ovisno o različitim kombinacijama, efekt će biti drugačiji, no stvar ne funkcionira nimalo lako kao što zvuči. Naime, svaku čaroliju aktivirate pritiskom na jednu tipku, što znači da će vam trebati osam tipki. Pravi problem dakle nastaje kada igra počinje od vas tražiti različite kombinacije koje će se gomilati kroz igru i biti će sve teže pamtiti ih. Često ćete tako usred igre istu pauzirati i u opcijama potražiti kombinaciju koja vam trenutno zatreba. Osim što bacanjem čarolija nanosite štetu neprijateljima, koristite li krive elemente, naštetiti možete i sebi, pa tako nemojte pokušavati koristiti munju dok stojite u vodi, iz vrlo očiglednih razloga. Efekt je sličan guranju metalnih žica u utičnicu što ste sigurno probali još dok su vam pelene bile primarni odjevni predmet.

 

Čarolije, za razliku od pravih RPG-a, možete bacati bez ikakvih ograničenja, jer u igri ne postoji ni mana. Jedino o čemu dakle morate brinuti je vaše zdravlje tj. health.

 

Opisani gameplay je zapravo iznimno dobitna kombinacija koja će vas osvojiti na prvu, posebno one koji nemaju živaca i vremena igrati neki ozbiljniji RPG naslov i jednostavno se – zabaviti.

 

Što se tehničke strane igre tiče, ona je sasvim solidno odrađena. Pogled na mapu je izometrijski i pregledan, a grafika je sasvim solidna i svojim vedrim bojama pomalo podsjeća na Torchlight. Likovi u igri pričaju izmišljenim no simpatičnim jezikom koji ne znači apsolutno ništa, no to samo pridodaje vrlo ugodnoj atmosferi igre.

 

 

Osim singleplayer kampanje koja se proteže na 13 mapa, istu možete zaigrati i u coop modu s do tri prijatelja ili pak u Challenge modu gdje vam je jedini cilj što duže izdržati pod navalama neprijatelja.

 

Nažalost, ovu prekrasnu igru doslovno unakazuju njeni tehnički problemi i bugovi koji će vas svako malo bez upozorenja izbaciti iz igre, saveovi se neće željeti učitati, a veza u coopu će pucati brže no usijane glave iz AK-47 na večeri turbo-folka itd.

 

Da zaključimo, Magicka je nevjerojatno zabavan i jednostavan hack'n'slash koji vas neće zamarati nikakvim nepotrebnim stvarima, na vama je samo da je instalirate i uživate u borbama, no prije igranja svakako instalirajte i nekoliko već izdanih patcheva jer će vas bugovitost inače dovesti do ruba živaca. Bugovi su zapravo jedina prepreka zbog koje igri jednostavno ne možemo dati odličnu ocjenu. Magicka inače stoji tek 10$, a besplatni demo možete downloadati sa Steama.  

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije