http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

SPASIO GA FACEBOOK

John Romero opet u gamingu

romero
Mlađim generacijama se na spomen imena Johna Romera nad glavom najvjerojatnije pali upitnik, no oni stariji znaju da se radi o jednoj od najvažnijih, ali i najomraženijih osoba u industriji videoigara svih vremena

Da odmah riješimo sve nedoumice – John Romero je suosnivač id Softwarea i sukreator nekih najutjecajnijih igara u povijesti poput Dooma, Wolfensteina 3D i Quakea. Nakon izvanrednog uspjeha postignutog s id Softwareom, Romero je odlučio poći svojim smjerom i osnovati svoj studio – Ion Storm. Već 1997. godine svjetlo dana trebao je ugledati grandiozni projekt – Daikatana. Nakon što je igra većinski kreirana u Quake engineu, id Software je izdao Quake II engine, pa se Romero odlučio na promjenu, što je potrajalo godinu dana. Razvoj igre sve je više postajao pravi kaos koji je na E3 sajmu 1999. godine postao istinska katastrofa. Naime, prikazani demo vrtio se tek u 12 sličica u sekundi. Eidos je zbog toga napravio veliki pritisak na Romera i igra je svjetlo dana ugledala 2000. godine i smatrana je možda i najvećim neuspjehom u povijesti videoigara. Ipak, prodana je u 200.000 primjeraka, što je prema tvrdnjama Romera bilo dovoljno da se pokriju troškovi razvoja.

 

Razvoj igre bio je poljuljan i televizijskom reklamom za igru u kojoj je Romero igračima poručio: 'John Romero's about to make you his bitch. Suck it.' Naravno, time su i Ion Storm i Eidos zaradili poprilično negativan publicitet.

 

 

Još jedna zanimljivost je i to da je na dizajnu levela sudjelovala Romerova djevojka poznata kao Stevie Case koja je bila i – Playboyjev model.

 

I, eto, nakon 11 godina zatišja, Romero se vratio na mala vrata, no igru na kojoj je radio ovaj put na mjesečnoj bazi igra – 10 milijuna ljudi. Radi se o igri pod nazivom 'Ravenwood Fair' koju mogu zaigrati svi s računom na Facebooku.

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije