http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

A.R.E.S.: Extinction Agenda

ares
A.R.E.S.: Extinction Agenda igra je koja bi na prvu mogle 'sjesti' igračima koji su igrali platformere prije 15-20 godina na konzolama ili onim ogromnim automatima. Radi se naime o klasičnom 'platformeru' koji je desetljećima stari recept stavio u ponešto novije ruho

U igri ste stavljeni u ulogu Aresa, robota kreiranog za zaštitu svojih ljudskih kreatora. Nekakva priča postoji, no ona u igrama ovakvoga tipa jednostavno nije važna i većina se neće ni potruditi pratiti je ili zapamtiti. Ukratko, radi se o tipičnom klišeju kada ljudsku svemirsku posadu napadne, hm, 'nešto', i razori brod, a vi ste tu da bi spasili preživjelu posadu i brod očistili od napadača.

 

Igra vas nakon nekoliko uputa o kretanju baca u središte sukoba gdje imate dva zadatka – očistit level od neprijatelja i fizički proći kroz level što bi ponekad, ako nemate Xbox 360 kontroler za PC moglo biti i frustrirajuće. Naime, za razliku od većine ostalih igara gdje nakon nekog vremena steknete osjećaj dokle vaš lik može skočiti, iz nekog razloga u Extinction Agendi daj osjećaj sve do kraja igre nismo stekli. Problematični tako znaju biti čak i produženi skokovi koje izvodite na način da pritisnete tipku Space i onda ponovite pritisak kada je Ares u zraku.

 

 

Borba je pak izvedena sasvim solidno, na raspolaganju imate vatreno oružje, granate i svojevrsni zračni napad koji uništava sve protivnike vidljive na ekranu. Zanimljiv je i sustav nadogradnje oružja i granata koje izvodite pomoću nekoliko materijala koje sakupljate uništavanjem neprijatelja. Neprijatelji nisu previše raznoliki, no sasvim su dovoljno da vam, posebice na Hard težini pružaju respektabilan otpor. Oni se ukratko mogu kategorizirati u tri kategorije – oni koji se kreći tlom, zrakom i turreti koji su prićvršćeni za zidove. Bossovi su pak priča za sebe i značajno su moćniji, no postoji problem da u igri možete vrlo jeftino kupiti vrlo velike količine Repair Kitova zbog čega za vrijeme borbi istima možete konstantno obnavljati zdravlje što igri oduzima težinu.

 

Za razliku od svojih uzora, u Extinction Agendi vaš protagonist ne može pucati u tek osam smjerova već vam je nišan potpuno slobodan.

 

S grafičkog aspekta, igra je klasični platformer koji se igra u poznatoj 2D perspektivi iako su neki objekti na sceni u sve tri dimenzije. Grafika je sasvim solidna i boje i efekti i više će nego zadovoljiti sve obožavatelje žanra. Što se zvučne podloge tiče, igru krase 16-bitne dinamične melodije koje su u duhu već spominjanih uzora autora igre.

 

Osim nekih aspekata kretanja, problem igre je i njena trajnost – naime, ista sadrži svega pet levela koje je i na najtežoj razini moguće završiti tek za oko dva sata. Extend Studio je stoga obećao da će ovo biti tek prvi dio u serijalu koji bi trebao sadržavati nekoliko epizoda.

 

Nadamo se da će autori do sljedeće epizode ispraviti neke probleme koji ne uništavaju opće igraće iskustvo, no proizvode povremene frustracije.

 

OCJENA: 4

 

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije