http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

FRUSTRIRAJUĆI PLATFORMER

Bit. Trip Runner

btr
Bit. Trip Runner platformer je koji će na prvi pogled oduševiti sve koji su iste takve igrali u mladosti ili se jednostavno furaju na retro. No, već nakon nekoliko minuta igranja shvatit ćete da vas isčekuje mukotrpno iskustvo

Jedna od najboljih stvari koje su se dogodile gamingu u posljednjih nekoliko godina su nezavisni, 'indie' naslovi za koje su zaslužni mali razvojni teamovi ili tek kreativni pojedinci. Odmah nam na pamet padaju primjerice Braid, Limbo i još prije – Super Meat Boy, fantastični platformer koji ja malo koga ostavio ravnodušnim unatoč zahtjevnosti.

 

Bit. Trip Runner kojega smo se danas dohvatili također je platformer, na značajno drugačiji od svih nabrojanih naslova. Prije svega radi se o on-rail igri, dakle tempo prolaženja levela ne određujete sami već igra. Nivo jednostavno 'prolazi' ispod vas a vi morate samo izbjegavati prepreke i po želji sakupljati zlatne poluge koje vam donose bodove, no i ništa drugo.

 

 

Dakle, stvar je iznimno jedostavna; level prolazi ispod vas, na vama je da izbjegavate prepreke, sakupljate zlato i prijeđete ciljnu liniju. Osim ako je ne prijeđete. A to će biti...pa prilično često. Naime, Bit. Trip Runner ne sadrži apsolutno nikakav sistem checkpointova, healtha ili pak dodatnih života. Na službenom književnom Hrvatskom jeziku: jedna greška i level kreće ispočetka. Prvih nekoliko levela to zaista nije problem, no sa sve složenijim nivoima stvar postaje frustrirajuća i s vremenom se nivo frustracije samo povisuje.

 

I da...stvar postaje još gora. Svako malo stići ćete i do pokojeg bossa kojega morate savladati na način da izbjegavate stvari koje on baca na vas i u pogodnom trenutku mu se približiti i – udariti ga. Pogađate, i najmanja greška baca vas na početak levela i onda sve ispočetka. Zaista je neshvatljivo zašto su se developeri odlučili na ovakav pristup jer sigurni smo da će on odbiti barem 75% igrača prije negoli stignu do kraja igre. Da, i već spomenuti Super Meat Boy bio je iznimno težak, no igrajući level istovremeno ste gledali i reprize svojih prijašnjih pokušaja pa je to olakšavalo učenje. Bit. Trip Runner igra je za mazohiste konjskih živaca i viška slobodnog vremena.

 

Tehnički, Runner je fantastičan i ništa manje od toga. Ostali smo oduševljeni pixelastom retro grafikom koja je zaista majstorski odrađena, ali i 8 bitnim zvukom koji je tim bolji što ga zapravo kreira sam igrač svakim svojim potezom što smo zamijetili tek nakon podužeg vremena u igri.

 

I to je u biti to: Bit. Trip Runner igra je koja će vizualno i zvučno osvojiti mnoge, gameplayem također. No, izostanak checkpointova, dodatnih života ili healtha jednostavno je ogroman propust preko kojega će prijeći tek manji dio ljudi, čak i onih zaljubljenih u žanr.

 

OCJENA: 3

 

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije