http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

SONY USPIO

Nakon mjesec dana PSN ponovno u funkciji

PSN
Nakon gotovo punih mjesec dana, PSN je ponovno stavljen u funkciju, objavljeno je iz Sonyja. Time je završena jedna od najvećih kriza u dugogodišnjoj povijesti japanskog tehnološkog diva

Krajem prošloga mjeseca, tj. 20. travnja dogodio se potpuni kolaps PlayStation Networka, mreže koja svim vlasnicima konzole PlayStation 3 omogućuje multiplayer igranje, ali i mnogo dodatnih mogućnosti. Time je ta usluga uskraćena za čak 77 milijuna korisnika diljem svijeta zbog čega se navedena kriza bez problema može okarakterizirati kao jedna od najtežih u povijesti postojanja Sonyja.

 

Sonyjeva reakcija stigla je prilično kasno, tek nekoliko dana nakon pada mreže, a s vremenom je otkriveno i da su ukradeni osobni podaci gotovo svih korisnika mreže kao i stara baza (2007) podataka koja je sadržavala nekoliko tisuća brojeva kreditnih kartica korisnika.

 

Sony se duboko ispričao svim korisnicima PSN-a te za napad optužio hakere. Mediji su prstom odmah uprli u Anonymus, grupu zaslužnu za hakiranje brojnih Sonyjevih web stranica, a oni su se ogradili od napada i istaknuli da njihov cilj nije napad na korisnike, već na sam Sony. Afera je pak poprimila takve razmjere da je o padu PSN-a raspravljao čak i Kongres SAD-a koji je od Sonyja zatražio detaljno izvješće te povećanje sigurnosti za sve korisnike.

 

Dana 15. svibnja, Sony je krenuo s ponovnim stavljanjem PSN-a u funkciju, a u izvješću za medije i javnost navedeno je sljedeće:

 

Sony Corporation i Sony Computer Entertainment (SCE) najavili su kako će Sony Network Entertainment International (SNEI, tvrtka) započeti obnavljanje sustava PlayStation®Network i Qriocity po fazama i po regijama. Obnavljanje će se odvijati pojedinačno, po državama, s početkom u Americi, Europi, Australiji, Novom Zelandu i na Bliskom istoku.

 

Prva faza obnavljanja usluga za te zemlje i regije uključivat će sljedeće:

 

• Prijave za sustave PlayStation®Network i Qriocity, uključujući i resetiranje zaporki
• Obnavljanje online igara za PS3 i PSP
• Unajmljivanje videosadržaja ako su unutar razdoblja unajmljivanja, na PlayStation Network Video Delivery Service za PS3, PSP i MediaGo
• Music Unlimited powered by Qriocity za trenutne pretplatnike, za PS3 i PC
• Pristup uslugama trećih strana kao što su Netflix, Hulu, Vudu i MLB.tv
• Kategoriju 'Friends' za PS3, uključujući Friends List, Chat Functionality, Trophy Comparison itd.
• PlayStation Home

 

Povećane mjere sigurnosti

 

Uslijed kriminalnog cyber napada na podatkovni centar tvrtke u San Diegu u Kaliforniji (SAD), SNEI je 20. travnja isključio sustave PlayStation Network i Qriocity kako bi se provela istraga i poboljšala ukupna sigurnost mrežne infrastrukture. Usko surađujući s drugim uglednim tvrtkama zaduženima za sigurnost, tvrtka je primijenila nove i dodatne mjere sigurnosti koje dodatno štite sustav od neovlaštenih aktivnosti te korisnicima pružaju bolju zaštitu njihovih osobnih podataka.

 

Tvrtka je značajno poboljšala sigurnost podataka, uključujući ažuriranje i dodavanje naprednih sigurnosnih tehnologija, dodatan softverski nadzor i testiranje na neovlaštene upade i ranjivost sustava, kao i poboljšane razine enkripcije te dodatne vatrozidove. Tvrtka je također mrežnoj infrastrukturi dodala niz drugih mjera, što uključuje i sustav ranog upozorenja na neobične aktivnosti koje bi mogle ukazivati na pokušaj ugrožavanja mreže.

 

'Želio bih izraziti najdublje žaljenje zbog neugodnosti koje vam je prouzročio ovaj incident te vam zahvaliti za golemo strpljenje tijekom procesa obnavljanja sustava', rekao je Kazuo Hirai, zamjenik izvršnog direktora Sony Corporationa. Ne mogu vam se dovoljno zahvaliti za strpljenje i potporu u ovom teškom razdoblju. Svjesni smo da je cijela situacija izazvala frustracije čak i kod naših najodanijih korisnika koji čim prije ponovno žele koristiti svoje Sony proizvode i usluge. Poduzeli smo odlučne mjere na svim razinama kako bismo riješili probleme izazvane ovim incidentom, stoga smo apsolutno i kontinuirano posvećeni maksimalnoj zaštiti podataka naših korisnika.'

 

'Tijekom posljednjih 18 mjeseci svjedočili smo dramatičnom porastu cyber-napada, njihovoj sofisticiranosti i negativnom utjecaju na poslovanje. Iskorjenjivanje cyber-kriminala zahtijeva revolucionaran pristup sigurnosti koji je dobro integriran, smanjuje izloženost rizicima i efikasniji je', kazao je viši potpredsjednik Symantecova odjela Enterprise Security Group, Francis deSouza. 'Današnji su cyber napadi podmukliji, bolje usmjereni i organiziraniji od onih s kakvima smo se susretali nekoć. Surađujući sa Sonyjem na preseljenju njihova podatkovnog centra, jasno je da oni poduzimaju mjere kako bi ubuduće smanjili sigurnosne rizike.'

 

Jedna je od dodatnih mjera imenovanje predsjednika Sony Global Solutions Inc. (SGS), Fumiakija Sakaija, na mjesto šefa informacijske sigurnosti u SNEI-u. Osim njegove trenutne funkcije u SGS-u, gospodin Sakai će u SNEI-u raditi na dodatnom pojačavanju ukupne informacijske sigurnosti čitave mrežne infrastrukture mreže. Također će aktivno tražiti i svoju zamjenu na postojećoj funkciji. Na novom radnome mjestu bit će odgovoran predsjedniku SNEIA Timu Schaaffu i Shinjiu Hasejimi, direktoru odjela za informacijsku sigurnost u tvrtki Sony Corporation.

 


'U potpunosti razumijemo važnost ponovnog uspostavljanja naših usluga, ali ipak nismo žurili jer smo željeli opsežno i agresivno testirati naše poboljšane mjere sigurnosti. Sigurnost naših korisnika na prvome je mjestu naše ljestvice prioriteta', kazao je Hirai i nastavio: 'Želimo uvjeriti naše korisnike da su njihovi osobni podaci zaštićene nekim od najboljih sigurnosnih tehnologija današnjice, tako da svi oni mogu bezbrižno uživati u svim prednostima sustava PlayStation Network i Qriocity.'

 

Obnavljanje sustava u Americi, Europi, Australiji, Novom Zelandu i na Bliskom istoku počinje, a korisnici će moći koristiti neke funkcije sustava PlayStation Network i Qriocity. Tvrtka očekuje da će sustav biti potpuno funkcionalan od kraja svibnja 2011. godine.

 

Tvrtka će korisnicima ponuditi paket usluga pod nazivom 'Welcome Back' te plaćene sadržaje svim registriranim korisnicima sustava PlayStation Network i Qriocity. Pojedinosti ovog programa bit će ubrzo objavljene u svakoj od regija.

 

Više informacija o neovlaštenom upadu u sustave PlayStation Network i Qriocity te njihovu obnavljanju potražite na http://blog.us.playstation.com ili http://blog.eu.playstation.com/

 

 

Ipak, ako kojim slučajem živite u Japanu, PSN-u najvjerojatnije još ne možete pristupiti. Naime, njegovo uključivanje zabranila je japanska vlada koja od Sonyja traži povećane mjere sigurnosti te uključivanje PSN-a neće dopustiti sve dok Sony ne zadovolji te zahtjeve.

 

 

Sve o temi:
ps3
PSN

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije