http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ASTRONAUT NA POVRATKU

Capsized

capsized
Capsized je jedan od najboljih i najljepših platformera koje smo zaigrali ove godine

Industrija indie igara u posljednjih je nekoliko godina u strelovitom naletu te unatoč gotovo nepostojećim budžetima za razvoj proizvodi igre koje zadovoljavaju najviše standarde. Nerijetko na njima radi tek jedan ili dva entuzijasta, a to je slučaj i s igrom kojom ćemo se pozabaviti danas: Capsized. Iako se možda tako i ne čini, indie igre danas značajan dio kolača otimaju i mainstream igrama iz razloga što igračima nude ono što mnogo blockbuster igara ne čini: maštovitu priču, izvanrednu igrivost, nevjerojatnu, često rukom crtanu grafiku. Dodatni vjetar u leđa industrija je dobila od strane Microsofta i Sonyja na čijim servisima Xbox Live i PSN možete kupovati indie igre.

 

Capsized je najnovija igra maštovitih umova Kanađana Lee Vermeulena i Jesse McGibneya koji zajedno čine Alientrap studio. Radi se o još jednom platformeru koji u žanr ne uvodi ništa novo ni spektakularno, no već viđene koncepte dovodi gotovo do savršenstva.

 

Pa krenimo od početka. Radnja igre događa se nakon što svemirski brod u kojemu vi služite kao astronaut biva prisilno prizemljen na nepoznat planet. No to i nije neki problem, problem je u tome što je planet nastanjen svakolikim grdosijama koje samo čekaju zariti svoje zube u vaše tkivo i... ostale stvari. Vaš glavni zadatak u igri tako će biti probiti se kroz dvanaestak levela koliko igra sadrži i sigurno se vratiti kući.

 

 

Jasno, prva stvar koja će vam zapeti za oko bit će grafički aspekt igre. Grafika je dvodimenzionalna i nevjerojatno detaljna pa možemo pretpostaviti i da je crtana rukom. Nama osobno najljepši prizori bili su oni u kojima vaš protagonist napreduje kroz čvrsti teren dok je pozadina blago animirana i blurana. Grafika zaista ima fantastičnih momenata, a autori se se potrudili i oko cut-scena koje pričaju priču kroz ilustracije nalik onima u stripovima. Leveli su i podzemni i nadzemni i svaki ima svoj vizualni identitet i jedinstvene neprijatelje zbog čega je igra dovoljno raznolika da ne zamara.

 

Sam gameplay ne odskače previše od onoga što u biti i očekujete od svakog platformera. Kroz razine se probijate s nekoliko vrsta vatrenoga oružja, no ono u čemu se najviše uživa je definitivno samo kretanje. Naime, vaš protagonist opremljen je jet packom te svojevrsnim lasom. Jet pack, razumljivo, služi da dohvaćanje inače nedostižnih mjesta te za manevriranje pri borbama koje se događaju iznad tla. Laso pak služi za kretanje tako da se prihvaća za 'plafonske' površine te pomoću njega možete pomicati i blokove koji vam se isprečavaju na putu.

 

Capsized je zaista lijep platformer koji je usavršen do sitnih detalja, pun raznolikih razina i neprijatelja, uzbudljivih borbi i načina kretanja. On ne donosi ništa novo, no sve prethodno nabrojano dovoljno je za našu toplu preporuku.

 

OCJENA: 4

 

 

Sve o temi:
PC

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije