http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ZOMBIJI SU ZAKON

Dead Island

Datum objave:
19.07.2011 16:14
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Igre sa zombijima nikada neće umrijeti. Iako će za njih neki reći da su već postali naporni, repetitivni i dosadni, koncept ubijanja živih mrtvaca je bezvremenski. Igrin developer Techland pokušat će od Dead Islanda stvoriti najkrvavije i najbrutalnije iskustvo klanja zombija dosad
Ako kojim slučajem to niste shvatili iz naslova igre, Dead Island je igra u kojoj zombiji vode glavnu riječ. Prve glasine o pojavljivanju Dead Islanda pojavile su se još davne 2005. godine, a igra se na tržištu trebala pojaviti 2008. godine. Za to vrijeme, igrin developer Techland morao je gledati kako franšize poput Left4Dead, Resident Evil i Silent Hill s više ili manje uspjeha osvajaju tržište. Da ne spominjemo serijal Call of Duty i Red Dead Redemption, koji su također uskočili u taj vagon te se i oni priključili 'zombi partijanju'. Nakon svega toga postavlja se pitanje hoće li zbog tako duge odgode Dead Island profitirati ili će se utopiti u prosjeku i proći potpuno nezapaženo. Odgovor na to pitanje pokušat ćemo doznati u nastavku.

Ono što se prvo zapazi kod ovog naslova je njegov vrlo jasan i nedvojben identitet. Iako posjeduje mnoge zajedničke elemente s ostalim naslovima iz ovog pod žanra, Dead Island je zombie survival iz prvog lica koji će igraču pružiti drugačije iskustvo u odnosu na bilo koju drugu igru sa zombijima koju je dosad igrao. Programeri su igrin scenarij odlučili napraviti poprilično realističnim te vas, između ostalog, smjestiti u jedan ljetni resort. Kako je vrlo mala šansa da u resortu naiđete na puške, mitraljeze i sačmarice koje leže na podu, borba bi se mogla okarakterizirati kao bliska odnosno u većini slučajeva ona će biti prsa o prsa. A za tu namjenu poslužit će vam odvijači, francuski ključevi, daske iliti fosne te neizostavni noževi.

Kao i većina igara ovog tipa i Dead Island predstavlja puno ugodnije iskustvo kada se igra kao co-op. Zbog specifičnog gameplaya koji igrine likove svrstava u klase, u igranju s društvom morat ćete dosta pažnje posvetiti samoj taktici. Primjerice, Xian Mei je klasa zvana 'assassin', dok je Sam B klasa 'tank'. Zombiji će u tom slučaju prvo krenuti na Sama, pa tek zatim na Xian, iz očitih razloga, te je stoga potrebno znati uzorak ponašanja kako bi ga mogli iskoristiti u vašu korist. Ipak, te različite klase u single player kampanji neće dolaziti toliko do izražaja jer nemate grupe koja vas slijedi. U tom slučaju ste samo vi, tako da strategija koju biste upotrijebili za co-op tu ne vrijedi ni pišljivu bobu.

U co-op akciji, komunikacija je ključ jer će te se zbog nedostatka iste vrlo brzo naći u situaciji u kojoj će vam zombiji pokušati pojesti mozak. U takvim situacijama pomoć vaših suigrača je neophodna i potrebna ukoliko isti posjeduju prvu pomoć. Iako prijateljska vatra kao dio gameplaya nije podržan, eksplozije mogu naštetiti kako zombijima tako i vama. Bacite bombu na neprijatelja i, ako su vaši suborci preblizu eksplozije, oni će također poginuti, tako da s bombama treba oprezno.

Kako sam na početku rekao da ćete više koristiti oružje za blisku borbu u odnosu na, primjerice, vatreno oružje, ono ćete moči i dodatno opremiti ili kombinirati međusobno. Kako sva oružja podliježu trošenju i habanju, pomoću novca ćete ih moči popravljati i reparirati. Kombinacije mogu biti doista zanimljive, pa ćete tako imati mogućnost kombinirati nož s baterijom koji će paralizirati protivnika ili kombinacija bejzbolske palice i oštrice od kružne pile. Rezultat si zamislite sami.

Premda u ovom trenutku postoji još dosta elemenata koji se trebaju popraviti ili dodati, Dead Island izgleda i više nego dobro. Igrači koji vole co-op aspekt gameplaya i koji vole igre poput Left4Dead sa otvorenim igrinim svijetom i zanimljivom dinamikom definitivno se imaju čemu veseliti.

Dead Island će se pojaviti početkom rujna, i to za PC, PlayStation 3 i Xbox360.    


        
Dead Island trailer


Dead Island gameplay

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije