http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

SKORO KAO PRAVI

PES 2012

pes 2012
Datum objave:
16.08.2011 13:51
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Prošlogodišnji nastavak igre Pro Evolution Soccer 2011 doživio je najznačajnije promjene u eri trenutnih generacija konzola. Može li PES 2012 iznjedriti još neka poboljšanja da bi se približio konkurentskoj FIFA-i, ostaje nam za vidjeti
Istini za volju, toliko obožavani Pro Evolution Soccer, na koji su ljubitelji nogometa potrošili stotine, ako ne i tisuće sati igrajući Master ligu ili, još bolje, protiv prijatelja, prelaskom na trenutnu generaciju konzola nije se baš najbolje snašao, ako se tako možemo izraziti. PES je svoje najbolje trenutke proživljavao na PlayStationu 2, kada je gameplay imao ono nešto, što je stvaralo toliku ovisnost da nismo mogli tako lako pustiti kontroler iz ruku. Ne trebam posebno naglašavati da je u tom periodu FIFA bila miljama daleko po svim segmentima gameplaya te iz tog razloga PES nije ni imao pravu konkurenciju (ne uzimam u obzir licence zbog kojih je FIFA oduvijek bila u prednosti). Dolaskom trenutne generacije konzola stvari su se drastično promijenile te je prednost otišla u korist FIFA-e. To su, naravno, prepoznali i igrači pa je prodaja FIFA-e naglo porasla zbog odljeva igrača PES-a u suprotni tabor.

Prošlogodišnji nastavak PES-a, kao što sam napomenuo na početku, doživio je najznačajnije promjene nabolje kada govorimo o trenutnoj generaciji konzola, ali to još uvijek nije bilo dovoljno da svrgne FIFA-u  s trona na koji je zasluženo dospjela. Optimisti vjeruju da bi se to možda moglo dogoditi ovogodišnjim izdanjem PES-a koji ponovo vraća onaj 'gameplay osjećaj', što je veliki korak naprijed. Ako tu informaciju uzmete zdravo za gotovo, teško je točno prstom uprijeti u ono što se promijenilo jer se na prvi pogled to toliko i ne primjećuje. Ali samo na prvi pogled…

Promjene su u najvećem dijelu zahvatile detalje i sitnice koji su itekako bitni kada se gleda cjelokupni dojam. Kao prvo, brzina, odnosno tempo utakmice nešto su sporiji nego u prošlogodišnjem nastavku da bi se dobilo na realnosti, igrači puno bolje odgovaraju na vaše komande tako da ih je lakše kontrolirati, dodavanja imaju veću točnost, kolizije igrača izgledaju prirodnije, fizika lopte je puno kvalitetnija i realnija, a i udarci su mnogo točniji.

Sve te promjene su tu, ali nisu toliko očite ako niste fan PES-a te ste igrali svaki nastavak u proteklih desetak godina. Ali upravo je to problem novog PES-a, premda će donijeti kvalitetnu simulaciju nogometa u paketu s uzbudljivim gamplayom koji fanovi poznaju i vole - promjene se čine kao dječji koraci u odnosu na prošlogodišnje i ovogodišnje pomake koje je napravila FIFA.

PES 2012 nam donosi novi sustav animacija koji će omogućiti da sudari igrača izgledaju mnogo realnije i prirodnije. To znači da su kolizije između igrača puno kompleksnije pa su stoga i animacije drugačije, ovisno o tome borite li se za loptu pokušavajući nadskočiti protivnika ili ga ramenom pokušavate omesti u njezinom vođenju. FIFA je po tom pitanju otišla korak dalje, ali više o novoj FIFA-i možete očekivati u jednoj od sljedećih najava.

Kontrole su poboljšane pa je izvođenje driblinga nešto jednostavnije, ali i u ovom segmentu nova je FIFA uspjela nešto kvalitetnije odraditi posao. Ipak, novitet koji FIFA nema jest mogućnost kontroliranja drugog igrača pomoću desne analogne gljive. To znači da s drugim igračem možete utrčati točno na mjesto gdje ste s prvim uputili loptu pod uvjetom da vaš mozak simultano može odraditi dvije stvari.

Ako postoji jedan segment u kojem je PES ispred FIFA-e, onda su to lica igrača koja u FIFA-i izgledaju prilično neuvjerljivo. Uz sve kvalitete i mane novog PES-a, mora se reći da je Konami uvidio gdje se kriju problemi te ih odlučio popraviti, ali i dodati neka originalna rješenja. Kako će sve to ispasti, moći ćete provjeriti sredinom listopada, kada bi se PES 2012 trebao pojaviti za PC, Xbox 360 i PlayStation 3PES 2012 trailer


PES 2012 gameplay
  
           

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije