http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

IMA LI PILOTA U AVIONU?

Ace Combat: Assault Horizon

ace combat
Datum objave:
04.10.2011 16:15
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Jedan od najpoznatijih combat flight serijala u videoigrama, Ace Combat, vraća se na konzole nastavkom Assault Horizon, koji, nažalost, više nema previše veze s originalnom igrom
Na veliku radost svih fanova, novi Ace Combat, nazvan Assault Horizon, trebao bi se pojaviti sredinom mjeseca listopada ove godine, i to isključivo za konzole nove generacije. Novi Assault Horizon možemo najbolje opisati kao reboot serijala zbog potpuno nove borbene mehanike naziva Close Range Assault ili, skraćeno, CRA. Osim novog sustava borbe, možda najveću promjenu u odnosu na prethodnike doživio je intenzitet iste, koja je sada neusporedivo nabrijanija i više je up close and personal. Igrači koji su upoznati s tim serijalom znaju da su u prethodnim nastavcima bili dosta udaljeni od same mete, što im je umanjivalo osjećaj napucavanja.

Ovog puta programerski studio Project Aces želi staviti igrače u središte sukoba od samog početka, što nam se, moramo priznati, jako sviđa. Osim toga, u jednom trenutku moći ćemo pilotirati helikopterom, a u drugom preuzeti ulogu čovjeka za mitraljezom koji se nalazi na zadnjem kraju letjelice, a sve u svrhu raznolikosti gameplaya. Priču, koja je za ovakav žanr poprilično kvalitetna, započet ćemo u istočnoj Africi, a put će nas na kraju odvesti sve do Dubaija, iako treba naglasiti da su atmosfera i okolina, odnosno geografsko područje iznad kojeg letimo, malo bitni, jer ova igra stavlja naglasak prvenstveno na akciju, odnosno adrenalin koji će vaša nadbubrežna žlijezda krenuti nekontrolirano lučiti!

Kad je riječ o takvim tipovima igara, potrebno je utvrditi je li dotična teška arkadetina ili profinjena simulacija borbenih zrakoplova. Ako se vratimo dosta godina unazad, točnije do prvog dijela serijala, kada je još originalni PlayStation bio aktualan, Ace Combat je bio simpatična arkada s ludim zračnim borbama u čijem je gameplayu bilo malo ili nimalo prave simulacije i realizma. To je bio slučaj sve donedavno, kada je Ace Combat zauzeo malo drukčiji stav po tom pitanju te postao nešto zahtjevniji kada je o samoj letačkoj mehanici riječ. Ali kako to obično biva u današnje vrijeme, mnoge legendarne franšize, pa tako i ova, vraćaju se svojim korijenima, što bi u prevedenom značilo da od simulacije neće biti ni S.

Sada kada znate na čemu ste, pozabavit ćemo se gameplayom ili, ako hoćete, mehanikom. Kao što smo već rekli, nova borbena mehanika nazvana CRA imat će ključnu ulogu u igri. Primjerice, kada se nađete u poziciji da ste dovoljno blizu svom neprijatelju, jednostavnim pritiskom na tipku ulazite u novi mod. Kamera će se fokusirati na vašu metu i na trenutak ćete izgubiti kontrolu nad svojom letjelicom. Tijekom tog vremena vaš je zadatak da poravnate metu crvenim krugom koji označava ciljnik da biste je mogli uspješno oboriti. Ako vam zasad sve to zvuči kao hrpa besmislica, probat ću pojednostaviti. Programeri su, naime, odlučili razdvojiti dva segmenta kontrola (letenje i borba) da bi svaki funkcionirao sam za sebe. Nama se to čini potpuno deplasirano i nepotrebno, ali nećemo još početi bacati drvlje i kamenje prije no što i sami isprobamo kako takav sustav funkcionira u stvarnosti.

Mnogim fanovima se zasigurno takav sustav neće svidjeti jer će se time izgubiti i zadnja trunka simulacijske mehanike, ako je ikada i postojala. S druge strane, tim potezom se dobio potpuno drugačiji gameplay, koji pršti akcijom i brzim manevrima. To znači da, kada oborite neprijateljev avion, nećete samo vidjeti malu eksploziju negdje na horizontu, već će se iste događati ravno ispred vaših očiju. Takav tip brze i frenetične zabave nema puno veze s realnošću, ali istodobno možemo očekivati naslov vrhunske produkcije, ispolirane do najsitnijih detalja.

Ace Combat: Assault Horizon sadržat će i online multiplayer koji bi uz mehaniku iz single playera trebao biti jako zabavan. Nažalost, neće postojati co-op mod za single player, iako je izdavač Namco dao naslutiti postojanje svojevrsnih bonus co-op misija. Kako god bilo, o kvaliteti naslova posljednju riječ dat će igrači.

Ace Combat: Assault Horizon gameplay


Ace Combat: Assault Horizon Helicopter gameplay

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije