http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

IPAK I DALJE ODBIJAJU DRM ZAŠTITU

The Witcher 2 ilegalno downloadan više od 4 milijuna puta

thewitcher2
Izvršni direktor CD Projekta smatra da je The Witcher 2 u prvih šest tjedana na tržištu ilegalno downloadan najmanje 4.5 milijuna puta

The Witcher 2: Assassins of Kings na tržištu se pojavio u prvoj polovici ove godine i odmah naišao na izvrstan prijem kod publike i kritike. No, kao što se već mogo puta u igraćoj industriji pokazalo – mnogo više od dobre kritike važna je zarada. Ne zbog zarade same nego zbog budućih projekata pojedinog razvojnog studija.

 

The Witcher 2 do danas je prodan u nešto više od milijun primjeraka, a s obzirom da se radio o PC ekskluzivi ta je brojka iznimno visoka. Za usporedbu, PC verzija recentnog Modern Warfarea 3 dosad je prodana u nešto manje od pola milijuna primjeraka.

 

No, ono što pomalo i zastrašuje je procjena izvršnog direktora CD Projekta Marcina Iwinskog koji tvrdi da je samo u prvih šest tjedana nakon izlaska igre The Witcher 2

Marcin Iwinski
"DRM zaštita zagorčava iskustvo igranja i onima koji su kupili legalnu kopiju. Ako netko pošteno plati vaš proizvod, zašto mu komplicirati život?"
ilegalno downloadan više od četiri milijuna puta; 'Redovito sam provjeravao broj dowloada na torrentima i u prvih šest do osam tjedana igru je u isto vrijeme dowloadalo po 20 do 30 tisuća ljudi. Uzmemo li najoptimističniji scenarij od prosječno 20 tisuća dowloada u prvih šest tjedana lako dolazimo do izračuna da je igru u tom razdoblju ilegalno downloadalo oko 4.5 milijuna ljudi. No, to je samo moja procjena i to ona najoptimističnija. Stvarnost je vjerojatno puno gora.'

 

Stvarnost je sigurno mnogo, mnogo gora, tim više što su proši mjeseci od izlaska The Witchera 2.

 

Unatoč svemu tome, CD Projekt je i dalje iznimka u igraćoj industriji. Oni, naime, i dalje odbijaju u svoje buduće igre implementirati anti-piratsku DRM zaštitu, baš kao što je bio i slučaj s The Witcherom 2.

 

'Eksperimentirali smo sa svim dostupnim DRM zaštitama, no iskreno – ništa nije funkcioniralo. Koju god zaštitu da koristite, ona obično potraje dan ili dva, često čak i kraće. Zbog toga smo jednostavno odustali od DRM-a i odlučili igraće privući kvalitetom i dodacima poput soundtracka, knjige, making-of DVD-a i slično.' – zaključio je Iwinski za PC Gamer magazin.

 

Iz ove priče mogu naučiti i igrači i industrija. Igrači da bi bilo poželjno financirati one najkvalitetnije naslove što The Witcher 2 sigurno je, a industrija - prije svega Ubisoft - da ni najbolji DRM neće zaštititi igru.

 

The Witcher 2: Assassins of Kings će se u prvoj četvrtini 2012. godine pojaviti i u verziji za Xbox 360.

 

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije