http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

UDAR NA PRIVATNOST VLASNIKA KONZOLA

Gejmeri prijetnja u očima američke vojske?!

Američka vojska angažirala je tvrtku koja će za nju diljem svijeta kupovati korištene konzole te kroz njih dolaziti do podataka o navikama igrača te prijenosu podataka internetom

Nije potrebno biti vrsni politički analitičar da shvatite da se Sjedinjene Američke Države pretvaraju u zemlju drastično drukčiju od one koju ste zavoljeli u pomalo romantičnim akcijskim filmovima 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća ili kroz stripove. Internetskoj populaciji i gejmerima to je poznato i zbog nedavnog prijedloga SOPA-e pa onda i PIPA-e iako je svima jasno da tajne službe svake zemlje dolaze do mnogih podataka koje prosječni pojedinac definitivno ne bi želio dijeliti ni s kim, a najmanje s državom.

 

Prije više od desetak godina počeo je i taj nesretni 'war on terror' nakon čijeg proglašenja bi se mnogi doneseni zakoni i odluke mogli proglasiti sve samo ne demokratskima. 'Vrlo opravdane' vojne intervencije ne treba ni spominjati.

 

Kako je počelo, vjerojatno je bilo samo pitanje vremena kada će se na udaru naći i gejmeri. Ne, ovoga puta u pitanju nije piratstvo ni ilegalne radnje. Američku vojsku ovaj puta zanima što radite na svojim legalno kupljenim konzolama uz legalno kupljene igre.

 

Naime, američka vojska napravila je ugovor s tvrtkom Obscure Technologies koja će biti zadužena za kupnju rabljenih igraćih konzola izvan SAD-a te preuzimanje što više 'značajnih i osjetljivih podataka od prethodnih vlasnika'. Zašto izvan SAD-a, mnogi će se upitati, a odgovor je vrlo zanimljiv – nešto takvo u SAD-u bilo bi – nelegalno. Nema sumnje da će se stoga na radaru Obscure Technologiesa naći i igrači iz Europe.

 

Toj kompaniji za posao je dodijeljeno nemalih 200.000 dolara za izvedbu posla čiji bi glavni cilj bio proizvodnja softvera kojim bi se na lak način moglo dolaziti do najrazličitijih podataka o navikama prethodnih vlasnika pojedine konzole, onih koji se nalaze na HDD-u, ali i onih koji su odaslani ili primljeni 'mrežnim prometom'.

 

U ugovoru koji u cijelosti možete pročitati ovdje navodi se kako je Obscure izabran zbog toga što je vodeći znanstvenik te kompanije zaslužan za 'reverse-engineering' prvog Xbox-a, a dio softvera koji će biti razvijen postati će opće dostupan.

 

Nakon svega zapravo se teško odlučiti koji je dio ovog ugovora najstrašniji. Jer, radi se o povredi jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na privatnost koje će pojedincima biti oduzeto bez njihova pristanka. Naravno, nitko vam konzolu neće istrgnuti ih topline dnevnog boravka, no ako ste je prodali nekoj fizičkoj ili pravnoj osobi, nitko vam ne garantira da se vaših podataka kasnije neće dokopati američka vojska.

 

Naravno, mnogi će reći - čemu panika? Iako pravi motivi američke vojske iz navedenog ugovora ne mogu biti u potpunosti iščitani, zabrinjava sve veći udar na privatnost korisnika koji se događa sve od društvenih mreža poput Facebooka pa do, kao što možemo vidjeti – bezazlenih igraćih konzola.

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije