http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

RODITELJSKE MUKE

Očevi u borbi s tehnologijom

Xbox 360
Što biste vi napravili da vam klinac dvije plaće potroši na DLC-ove?

Što se desi kada savjesni roditelji susretnu zlo tehnologije. Odnosno, kada igre počnu aktivno utjecati na odnos roditelja i klinaca? Dva nedavna događaja, jedan u Britaniji, drugi s Novog Zelanda, pokazala su kako se roditelji na interesantne načine (ne) pokušavaju bacati ukoštac s tehnologijom. Prvi primjer je zapravo dobra indikacija kako Microsoft treba usavršiti svoje korisničko sučelje Xbox Live. Naime, zabrinuti otac Sam Ghera na kraju je mjeseca bio zateknut računom od 1.150 britanskih funti zahvaljujući razigranom sinu Niku. Dvanaestogodišnji mališan je igrajući Fifu i Call of Duty iskeširao preko 10.000 kn digitalnih transakcija misleći kako je kupovao sve silne dodatke za bodove sakupljene u igri. Sustav ga, konkretno, nije upozorio da troši pravi novac, te je zbog toga 'neometano' iskeširao dvije prosječne Hrvatske plaće na digitalne puške, kostime i slične đinđe.

 

Budućnost DLC-a? :)

 

 

Dok bismo mogli ići linijom manjeg otpora i po klasičnom Gamereportovu principu okriviti klinca za svinjariju, moramo priznati kako se u ovome slučaju ne možemo oteti dojmu da je za sve zapravo većinom kriv Microsoft. Transakcije koje su izvršene 'legitimne' su ukoliko 'legitimnim' smatrate da ulaskom u dućan prodavač doslovno uzme vaš novčanik i sukladno vašem pregledavanju polica bez vaše potvrde naplaćuje sve artikle koje primate u ruku. Da, mali Nik je 'kupovao' predmete misleći kako koristi bodove u igri, te je dijelom kriv za astronomski račun koji je njegov otac dobio. Međutim, Microsoftova je dužnost upozoriti korisnika kako transakcija zahtijeva pravi novac. Sam Ghera trenutno lamentira s ostalim roditeljima i radi na tome da informira čim više suvremenika o opasnostima manjka upozorenja na transakcije s pravim novcem. Microsoft za sada nema komentara.

 

Drugi, ponešto smješniji slučaj bitke starije generacije s nedaćama nove opasne tehnologije dolazi s Novog Zelanda gdje je osamnaestogodišnjak pozvao policiju nakon što mu je otac oduzeo Xbox zbog loših ocjena. Nakon što je ustanovio kako na mjestu gdje je stajao Xbox postoji samo trag prašine, mladi gospodin posvađao se s roditeljem, te nakon svih propalih argumenata nazvao policiju i optužio vlastitog oca za krađu konzole. Roditelj iz Cristchurcha na Novom Zelandu je, nakon što je razriješio nesporazum s policajcima (koji su ga, naravno, nazvali prije nego što su došli na adresu) reagirao na poprilično čudan način. Naime, izjavio je kako je dijelom i ponosan koliko je sin bio ustrajan u svojem naumu, te do kojih je granica bio spreman ići kako bi postigao ono što misli da je pravedno.

 

Neki roditelji problem rješavaju maaaalo ekstremnije...
 

 

Problem, barem u načelu, kod roditelja je što nisu dovoljno upoznati s tehnologijom kao pedagoškim sredstvom, kao i svakodnevnim pojmom u životu mlađih generacija. Osobno smatram kako očevi i majke trebaju jako dobro razumjeti implikacije današnjeg umreženog svijeta, kao i vrijednosti 'klasičnog' odgoja kako bi svoju ulogu odradili kako spada. Da su svjesni toga, Microsoft i Sony imali bi puno manje pisama s prigovorima, a djeca bi bila sretnija znajući da im tata i mama 'kuže sve te gejmerske stvari'. Ovako, jaz među generacijama bit će sve veći i veći.

 

Sve o temi:
PC

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije