http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

MULTIPLAYER MAPA MAKNUTA IZ IGRE

Modern Warfare 2 uspio uvrijediti muslimansku gaming zajednicu

infinity-ward-logo
Datum objave:
10.10.2012 13:11
Autor: Damir Rukavina
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Activision i Infinity Ward reagirali su na protestni video isječak muslimanske gaming zajednice, te odlučili privremeno odstraniti jednu od mapa iz svojeg popularnog naslova

Gameri, kakvi god oni bili najčešće se u igrama ne dijele na ideološke frakcije. Najčešće. Najnoviji bizarni primjer pobijanja ove tvrdnje dolazi nam iz Activisiona gdje je Modern Warfare 2 osuđen sa strane nikog drugog do muslimanske gaming zajednice zbog uvredljivog materijala. Sad, prosječna osoba pomislila bi kako je netko na jumbo plakat neke od mapa stavio Muhamedovu kontroverznu karikaturu ili na izrazito nepoštujući način prikazao muslimansku kulturu kao takvu. Međutim istina je daleko od toga. Problematični dio Favela multiplayer mape je jedan zahod u kojem iznad WC školjke stoji obješena slika sa okvirom na kojem se spominje Allah. Da, dobro ste pročitali - okvirom.

 

Maknite okvir ili ne kupujemo vaše igre...

 

Problem sa dotičnim okvirom nije njegov kontekst, nekog lokacija. Prema muslimanskoj tradiciji, natpisi o proroku ne smiju se pojavljivati u prljavim mjestima poput toaleta. Stoga, dotični okviri uvrijedili su gore spomenutu zajednicu gamera koji su, u slučaju da Infinity Ward ne napravi ništa oko toga, spremni bojkotirati Activisionove proizvode. Sad, razumijemo kako svaka kultura ima svoje tabue, zakone i principe, no dio priloženog clipa gdje uznemireni korisnik koristi snajper kako bi uspio zumirati okvir dovoljno da se vidi provokativni tekst prouzročio je više nego jedno prevrtanje očiju. Međutim, s obzirom da klimavu situaciju između islamskog i kapitalističkog dijela planete, svih predivnih ratova koji se vode zbog uglavnom nafte i pumpanja Američke ekonomije, kao i općenitog statusa muslimana u Americi - Infinity Ward je reagirao gotovo momentalno i čitavu mapu povukao sa servera kako bi maknuo dotične okvire.

 

Mi u Gamereportu ne smatramo se pobornicima niti jedne religije i općenito prilazimo svima njima sa respektom, ali realno gledano - katolička simbolika mljevena je i komadana u stotinama filmova i video igara. Od demonskih svećenika, bezglavih zombi svećenika koji seksaju zombije (Braindead), preko ukletih svetih mjesta pa sve do spominjanja Isusa i više manje svih ostalih proroka na više nego jedan smiješan način. Što vjerske zajednice rade oko toga? U velikoj većini slučajeva daju developeru do znanja kako nemaju ukusa, eventualno ne kupe svojoj djeci tu igru ili film i stvar je riješena. Uzmemo li u kontekst islamsku kulturu i njihove vjerom diktirane zakone uvjereni smo kako radikalnija struja dotične vjere prekopava video igre u nadi da će pronaći i iskorijeniti sve elemente koji bi ih mogle povrijediti. Međutim, ovo sa Infinity Wardom - kako god da se postavimo, ispada isforsirano i ispunjeno stvarima koje ne bi smjele imati mjesta u gamingu - te koje doslovce smrde na sveprisutnu auru "senzitivnosti" uzrokovane plodovima vanjske politike Najjače Države Na Svijetu.

 

?

 

 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije