http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

NEZADOVOLJNI AUTORI SERIOUS SAMA

Ni zagrebački Croteam ne voli Windows 8

ss3
Datum objave:
28.11.2012 02:50
Autor: Marin Zdelar
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Još prije izlaska novog operativnog sustava iz Microsofta brojne slavne ličnosti iz gaming industrije izrazile su negodovanje zbog smjera u kojem je krenuo Microsoft, a njima se pridružio i Alen Ladavac, član svjetski poznatog razvojnog studija iz Zagreba

Mjesec dana prije izlaska operativnog sustava Windows 8 legendarni Gabe Newell zavapio je: 'Windows 8 su katastrofa!' Čovjek je svoj stav argumentirao i jasno rekao da se Valve u budućnosti namjerava okrenuti Linuxu. Slična reakcija došla je i iz Blizzarda, no nitko zapravo nije znao u čemu to novi operativni sustav radi tolike probleme razvojnim studijima.

 

U detalje je ipak otišao Alen Ladavac, član legendarnog zagrebačkog razvojnog studija Croteam koji je na Steamovom forumu ostavio post koji se poput ljetnog požara proširio brojnim portalima. Njegovu cijelu argumentaciju možete pročitati ovdje, a mi donosimo samo najbitnije dijelove:

 

ALEN LADAVAC
Ovaj operativni sustav netko je namjerno dizajnirao na ovaj način.
'Gabe Newell nije pretjerao. Ono što ne vidite, a što se nalazi ispod 'haube' je to da je Microsoft Windows aplikacije zatvorio u svojevrsni ograđeni vrt, slično iOS operativnom sustavu. Postoji jedan mali detalj koji Microsoft baš i ne oglašava na sve strane, ali možete ga pronaći duboko zakopanog u dokumentaciji za razvojne studije.

 

Nemoguće je objaviti tiled UI aplikaciju za Windows 8 osim kroz Windows Store! Na mogu uopće izraziti koliko je to loše. (...) Ne možete downloadati aplikaciju s interneta i pokrenuti je na vlastitom računalu. Morate je downloadati s Windows Storea, iako je aplikacija potpuno besplatna! No ni to nije problem. Problem je u tome da svaka aplikacija mora proći Microsoftovu provjeru. To znači da 'konzolaško iskustvo' prenose na računala.

 

Upravo zbog toga neke igre poput Skyrima, Dishonoreda i Serious Sama 3 ne mogu se nabaviti preko Windows Storea. Zabranjeno je moddanje. (...) Sve to uzrokovati će nesigurne datume izlazaka igara, rijetke i zakašnjele patcheve i sve će biti skuplje i lošije.

 

(...)

 

Ovaj operativni sustav netko je namjerno dizajnirao na ovaj način. Ja kažem: ne, hvala, ovaj put ću preskočiti.'

 

 

Zahvaljujemo čitatelju Davidu Kiriniću na ukazivanju na ovu informaciju.

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije