http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ŠTO NAM JE PRIPREMIO SONY

Pogled ispod haube PlayStationa 4

ps4_3
Datum objave:
22.02.2013 10:55
Autor: Marin Zdelar
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Prije nešto više od 24 sata Sony je napokon predstavio svoju novu konzolu, a što će se točno skrivati pod njenim pokrovom Sony je detaljnije pojasnio nakon samog eventa

Sonyjevo prezentiranje PlayStationa 4 zbunilo je mnoge, pa tako i nas. Pomalo je neobično to što je razotkriven kontroler, kamera i brojne mogućnosti konzole, no ne i – sama konzola. Barem onaj vanjski dio. Za razliku od Nintenda koji i danas skriva točne specifikacije Wii U konzole, Sony je već na eventu prikazao što će se to nalaziti pod haubom novog PlayStationa a stvari i dodatno pojasnio u objavi za medije.

 

Time su zapravo samo potvrđene glasine putem kojih smo specifikacije znali već tjednima. One su se i ovdje pokazale neobično točnima. Za proizvodnju procesora angažiran je AMD koji će ispostavljati svoje 64-bitne x86 'Jaguar' procesore s čak osam jezgri. Nažalost, nije poznato na kojem će taktu svaka od njih raditi, no neslužbeno se pretpostavlja da će to biti 1.6 GHz.

 

Ista tvrtka isporučivati će i grafičke kartice i to jednu od svojih 'Radeon' serija čiji model Sony ne želi otkriti, no ona će imati 18 procesorskih jedinica ukupne snage 1,84 teraflopsa. Konkurentski Xbox navodno će biti opremljen identičnom karticom, samo uz 12 a ne 18 jedinica što PlayStation 4, barem na papiru, čini 50% snažnijim.

 

 

Ono što će brojne developere sigurno oraspoložiti je i činjenica da će se u konzole ugrađivati 8GB GDDR5 memorije što će biti ogroman skok u odnosu na aktualnu generaciju koja raspolaže s 256 tj. 512 MB RAM-a.

 

Nažalost, Sony nije spominjao ni kapacitet HDD-a, no to je i razumljivo s obzirom da će se na tržištu sigurno pojaviti nekoliko verzija koje će se razlikovati upravo po količini zapremnine.

 

Tu će biti, naravno, i Blu-Ray player, baš kao i u PlayStationu 3 te super-brzi USB 3.0 priključci kao i HDMI, AV output, analogni AV-out, Bluetooth 2.1, IEEE 802.11 b/g/n, Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T).

 

Komentirati same specifikacije u slučaju konzola vrlo je nezahvalno. Naime, svatko imalo upućen u gaming upućen je i u situaciju s portanjem igara između platformi i problemom optimizacije. Igre koje izgledaju odlično na konzolama i idu u 60-ak sličica u sekundi na PC platformi često imaju problema sa višesutruko jačim hardverom. Naravno, radi se o lošoj optimizaciji. Tako na prvi pogled možemo dobiti dojam da će PlayStation 4 biti tek jedan osrednji PC što će, striktno hardverski gledano i – biti. Naime, kupite li primjerice Radeon 7870 koji spada u nekakvu srednju ponudu na tržištu, on će vam isporučivati 2,56 teraflopsa. Ukoliko pak protegnemo pogled do primjerice Radeona 7970, on će vam isporučiti otprilike 3.5 teraflopsa. Mnogo više od kartice koja će s nalaziti u nadolazećoj konzoli. Stvari su stoga prilično relativne jer realno, igre će biti prilagođavane konzolama a ne nabrijanim računalima.

 

Isto tako pomalo je sporna odluka da se u konzolu ugrađuje CPU iz AMD-a koji je praktički potučen do nogu od strane Intela i njegovih i3, i5 i i7 serija, posebice kada je u pitanju gaming. Još je neobičniji izbor 'Jaguar' serije koja je nasljednik serije 'Bobcat' koja je stala oči u oči s Intelovim 'Atom' procesorom i – izgubila. Jaguar serija zamišljena je kao serija koja će pogoniti tablete, laptope i netbookove. Vjerujemo da je Sony u suradnji s AMD-om prilagodio procesor gamingu i da su znali što rade kad su se odlučili za 'Jaguar'.

 

Što se ostatka hardvera tiče, stvari su prilično jasne. Jedino sad valja pričekati je izgled samog kućišta unutar kojega će se sve ovo nalaziti. Već na samom razotkrivanju imali smo prilike vidjeti gameplay scene iz nekoliko igara u produkciji koje nam mogu dati dobru ideju o mogućnostima konzole, no o tome više u ponedjeljak.

 

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije