http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

NA PRAGU sljedeće generacije

Microsoft predstavio novu konzolu – Xbox One

xbox one
Datum objave:
21.05.2013 20:57
Autor: Marin Zdelar
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Za razliku od Sonyjevog predstavljanja PlayStationa 4 koje je bilo dugo i iscrpno, Microsoft je bio vrlo sažet i konkretan, iako bez demonstracije ijedne ekskluzive

Nakon predstavljanja PlayStationa 4 jedna je stvar bila sigurna – Microsoft *mora* pokazati kako će izgledati sama konzola. Tako je i bilo. Odmah na početku eventa otkriven je izgled konzole, novog Kinect kontrolera te joysticka.

 

Novi kontroler nadograđena je verzija kontrolera xboxa 360 koji ionako slovi za najbolji kontroler u povijesti gaminga. On sada izgleda još bolje a Microsoft tvrdi da donosi '40-ak inovacija' u odnosu na postojeću verziju.

 

Ukratko je prikazana i grafika sa specifikacijama na kojoj je tek šturo navedeno da će konzola biti pogonjena procesorom s osam jezgri i 8GB RAM-a te će imati HDD od 500 GB. Sve to znamo već mjesecima iz različitih izvora. Ukoliko su glasine točne, CPU i GPU izlaze iz AMD-ove radionice, a PlayStation 4 i Xbox One tako će imati gotovo identični hardver uz nešto slabiju grafičku karticu pod pokrovom novog Xbox-a. iako bi tako prednost bila na strani PlayStationa 4 većina igara razvijati će se u isto vrijeme i, realno, prilagođavati slabijoj platformi. No, valja još jednom naglasiti, radi se o glasinama i stvarna situacija na ovom polju biti će poznata tek nekoliko mjeseci nakon što obje konzole budu dostupne na tržištu.

 

 

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci nagađanja o imenu nove konzole bila su zaista brojna – Xbox, Xbox 8, Xbox Infinity, Xbox Fusion, Xbox 720. Sva su bila kriva. Nove se konzola, na iznenađenje mnogih zove – Xbox One. Microsoft je vrlo uspješno sačuvao bilo kakvo curenje podataka kada je u pitanju ime konzole te izgled samoga hardvera što Sonyju nije pošlo za rukom.

 

Kinect i televizija

 

Ponajveći dio prezentacije Microsoft je posvetio novom Kinectu te Xboxu kao konzoli koja će povezati sve kućne uređaje i zapravo biti centar kućne zabave. Prezentirane su mogućnosti novoga Kinecta pomoću kojega će se s još većom preciznošću moći upravljati televizijom i ostalim zabavnim sadržajima i to glasom i pokretima. Malo je nejasno zašto je Microsoft baš toliki dio vremena utrošio na predstavljanje tog aspekta konzole s obzirom da gotovo identične mogućnosti ima i Xbox 360. Naravno, ovaj dio prezentacije nije se baš svidio hardcore gamerima koje ne zanimaju dodatni sadržaji već - gaming.

 

Novi Kinect drastično je napredniji od onoga koji je namijenjen korištenju s Xbox-om 360. iako je prodan u ogromnim količinama, Kinect se iz perspektive gaminga i nije previše iskazao. Najveće igre gotovo su ga u potpunosti ignorirale, a one namijenjene isključivo njemu bile su djelomično interesantne samo casual gamerima. Zanimljivo, kada se Kinect pojavio na tržištu počele su kružiti glasine da je Microsoft u njega namjeravao staviti kameru s 1080p razlučivošću no na kraju je od toga odustao kako bi se FullHD rezolucija ugradila u - sljedeći Kinect. To se sada zaista i dogodilo. Osim toga, kamera snima u 30 sličica u sekundi i to kroz 60% šire vidno polje. Stvar je navodno toliko dobra da može detektirati pokrete ne samo tijela već i - očiju.

 

Uza sve to predstavljeno je i funkcioniranje Skypea koji je po defaultu biti instaliran i čije će korištenje biti maksimalno olakšano.

 

Microsoft će također imati i vrlo usku suradnju s NFL ligom te će vlasnici Xbox One konzole imati pristup brojnim ekskluzivnim sadržajima za vrijeme trajanja prijenosa.

 

 

Dodatne mogućnosti

 

Xbox One imati će 'tri operativna sustava u jednome' pri čemu Microsoft nije išao u detalje no njihovo postojanje omogućavati će trenutan prijelaz između igara i ostalih sadržaja bez ikakvih učitavanja i čekanja. Kako bi pak Xbox Live usluga funkcionirala besprijekorno, Microsoft će diljem svijeta imati nevjerojatnih 300 tisuća servera. Godine 1999. Na takvoj je infrastrukturi egzistirao doslovno čitav svjetski internet.

 

Kao i PlayStation 4, i Xbox One imati će mogućnost snimanja, montiranja i uploadanja materijala snimljenih in-game.

 

 

Ekskluzive i EA

 

Nažalost, Microsoft nije demonstrirao ni jednu ekskluzivu što je zapravo vrlo loš potez. Istina, najavili su čak 15 ekskluziva od čega će osam njih biti potpuno novi naslovi što svakako veseli. No, ako je to mogao Sony, zašto nije mogao Microsoft?

 

U jednom trenutku na pozornici se pojavio predstavnik EA te najavio 'vrlo posebnu' suradnju između EA i Microsofta u budućnosti što će se ponajprije odnositi na sportske franšize i ekskluzivne sadržaje za Xbox One.

 

Steven Speilberg!

 

Nakon predstavnika iz EA, na pozornicu je došla predstavnica 343 Industries, studija zaslužnog za posljednji (i najbolji!) Halo – Halo 4. Sasvim neočekivano, na event se uživo uključio legendarni redatelj Steven Spielberg i najvio rad na Halo TV seriji. One malo upućenije to sigurno nije pretjerano iznenadilo jer Spielberg je još prije nekoliko godina izrazio želju da režira 'Halo' film, no stvari se nikada nisu pomakle s mrtve točke iako se u projekt zaista krenulo.

 

Za kraj - Call of Duty: Ghosts

 

Prije negoli se na pozornici pojavio predstavnik Activisiona, Microsoft je objavio da će se konzola, iznenađenja li, na tržištu pojaviti 'kasnije ove godine'.

 

Nakon toga prikazan je proces rada na novoj Call of Duty igri najavljenoj prije nekoliko tjedana. U Activisionu kažu da se radi o 'najboljoj i najemocionalnijoj' CoD igri dosad, a svi DLC sadržaji za 'Ghosts' prvo će se pojavljivati na Xbox One, a tek nakon toga i na ostalim platformama.

 

Na samom kraju eventa po prvi puta je prikazan in-game trailer za Call of Duty: Ghosts koji je, kao i obično, bio pun spektakla, no poznavatelje gaminga sigurno nije previše oduševio.

 

Podvlačenje crte

 

Sve u svemu, Microsoft je bio vrlo konkretan i kratak. Još jednom su naglasili koliko im je bitno da Xbox ne bude tek još jedna konzola za igranje već 'whole package' za cijelu obitelj, koliko god klišejizirano to zvučilo. Predstavljena je sama konzola i djelomično hardver te brojne mogućnosti koje će gamerima svakako biti od koristi.

 

Nažalost, nije prikazana ni jedna ekskluziva, no Microsoft je još prije nekoliko dana najavio da će sljedeći Xbox zapravo biti predstavljen kroz dva eventa – kroz ovaj upravo održani na kojemu je predstavljena konzola te na E3-u gdje će biti predstavljene brojne 'ekskluzive i svjetske premijere'. Da je moglo bolje – moglo je, no Sony je svakako nadmašen. Prezentacijom, ne konzolom.

 

 

Sve o temi:

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije