http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

GAMING MIŠ ZA SVAKI DŽEP

Isprobali smo Genius Maurus X

IMG_5729
Datum objave:
05.07.2013 07:01
Autor: Marin Zdelar
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Genius, tvrtka nekad poznata po jeftinom i nepoželjnom hardveru, iz godine u godinu predstavlja nam sve kvalitetnije proizvode. Takav je i Maurus X, gaming miš namijenjen onima s limitiranim budžetom

Geniusova 'GX' serija zasigurno je poznata svima koji su ikada pokušali kupiti gaming periferiju po iznimno prihvatljivim cijenama. Nakon što je prošle godine ta tvrtka predstavila miš 'Maurus', ove godine imali smo priliku isprobati njegovog nasljednika – 'Maurus X'.  

 

Cijena novog 'Maurusa' biti će oko 200kn i za to nudi i više nego dobre performanse u svim žanrovima, iako ga Genius promovira kao periferiju namijenjenu ponajviše igračima FPS i RTS žanra.

 

No, krenimo mi od početka. U skromnom paketu unutar nekoliko slojeva plastike i kartona nalazi se miš, kratke upute te CD sa pripadajućim (i iznimno korisnim) softverom. Na prvi pogled, miš je iznimno ugodan oku, a napredak u odnosu na prošlogodišnju verziju itekako je vidljiv. Maurus X tako krase nešto modernije i oštrije linije uz dodatak crvenih elemenata, ali i crvenu rasvjetu kotačića i loga što će, jasno, do izražaja doći u mraku.

 

 

Miš u ruci ostavlja vrlo solidan osjećaj čvrstoće, bez škripe plastike karakteristične za jeftinije uređaje. S lijeve i desne strane nalazi se i gumirani dio na koji dolazi palac. Plastika je premazana mat bojom koja izgleda jako dobro, a Genius kaže da je cijeli miš premazan posebnim ultra-ljubičastim premazom iako, iskreno, nemamo pojma kakvu bi to točno funkciju trebalo imati.

 

USB kabel kojim se miš povezuje s računalom ovijen je svojevrsnim pletivom, a dio u kojemu ulazi u miš dodatno je pojačan plastikom tako da gotovo ne postoji mogućnost oštećenja kabela koji je dug 1,5m.

 

Miš ima ukupno šest tipki uključujući i kotačić dok obje bočne tipke imaju po dvije funkcije. Što se njih tiče, koristiti možete samo jednu i to zbog njihove pozicije. Naime, dešnjaku je nemoguće pritisnuti tipku s desne strane miša bez da neprirodno omakne ruku s njega. Isto vrijedi i za ljevake i tipku s lijeve bočne strane.

 

Miš je potpuno simetrično dizajniran što znači da će identično odgovarati i ljevacima i dešnjacima, no oni koji su naviknuti na malo finiju periferiju posebno dizajniranu da desnu ili lijevu ruku trebati će određeno vrijeme privikavanja. To je ujedno i jedina kritika koju možemo uputiti Geniusu. Iako je pohvalno što je mislio na cijelu gamersku populaciju, činjenica je da je miš zbog toga neudobniji.

 

No, vratimo se mi na tipke. Bočne po defaultu u Windowsima služe za Back/Forward radnje, a u pripadajućem softveru im se može dati funkcija koju god poželite. Osim lijeve i desne tipke tu je i kotačić koji jest malo grublji, no savršeno je responzivan.

 

Iznad kotačića nalazi se i potpuno nova tipka pomoću koje se u realnom vremenu može mijenjati DPI osjetljivost.

 

Tu stižemo i do tehnikalija. Kao i svaki imalo ozbiljniji miš, na Maurus X postoji pet razina DPI osjetljivosti i to od 100 do čak 4000. Ispod dvije glavne tipke nalaze se OMROM prekidači koji navodno mogu izdržati čak osam milijuna klikova.

 

Sa stražnje strane miša nalazi se i uteg od 50 grama koji je nemoguće maknuti, no za to neće biti ni potrebe.

 

Kao što smo spomenuli već ranije, uz miš dobivate i pripadajući softwer 'Scorpion' u kojemu možete podesiti svaku funkciju i svaku tipku, pa čak i osvjetljenje kotačića i loga. Ozbiljnijim gamerima svakako će dobro doći i mogućnost kreiranja do pet različitih profila kroz koje miš možete posebno namjestiti ta svaku pojedinu igru koju trenutno igrate.

 

 

Sve u svemu, s obzirom na cijenu, o Maurus X ne treba previše razmišljati. Radi se o vrlo dobroj periferiji koju smo kroz nekoliko dana osim u svakodnevnom radu isprobali i u igrama The Witcher 2, Battlefield 3 i Company of Heroes 2 i nismo mu našli nikakvu ozbiljniju zamjerku.

 

Sama izrada i osjećaj kvalitete miša također su iznad razine koju bi očekivali u ovom cjenovnom rangu. Ipak, toplo vam preporučujemo da miš prije kupnje isprobate da vidite odgovara li vam njegov savršeno simetrični i univerzalni dizajn.

 

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije