http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

blue light of death

Prva serija PlayStationa 4 pred fijaskom?!

ps4
Datum objave:
18.11.2013 07:50
Autor: Marin Zdelar
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Brojni kupci nove konzole iz Sonyja diljem Sjeverne Amerike prijavljuju kvar koji je već diljem internetskih prostranstava postao poznat kao 'Blue Light of Death'

Lansiranje mnogih konzola kroz povijest gaminga obilježeno je greškama koje su njihove proizvođače stajale lošega glasa i milijuna dolara. Najpoznatiji takav slučaj zasigurno je tzv. 'Red Ring of Death', tj. kvar na prvoj seriji Xbox 360 konzola koji je Microsoft stajao više od milijardu dolara zbog toga što je između 50% i 75% konzola iz te serije jednostavno bilo – neispravno.

 

S obzirom na dolazak next-gen konzola iz Sonyja i Microsofta valja vidjeti kako će to izgledati ovoga puta te hoće li biti problema i u kojem obujmu. Problemi su pak za Sony već počeli. Naime, japanski gigant već je i prije izlaska konzole obznanio da će 0.4% ukupnog broja konzola tj. četiri komada od njih tisuću biti – neispravno.

 

Ipak, dobiva se dojam da bi taj broj mogao biti prilično veći, iako bi u ovom trenutku bilo kakvi zaključci bili u potpunosti kontraproduktivni i jednostavno – promašeni. Opširan tekst o problemu koji je već postao poznat pod nazivom 'Blue Light of Death' napisao je Stephen Totilo za Kotaku; servisi poput YouTubea i Twittera već su zatrpani brojnim videima koji dokumentiraju problem i pritužbama koje su vrlo uočljive na primjerice Amazonu gdje je konzolu dosad ocijenilo ukupno 1770 kupaca, a čak 525 njih proizvod je označilo najnižom mogućom ocjenom i to najćešće zbog 'BLOD'-a.

 

 

Naime, pri paljenju PlayStationa 4 počinje blinkati plavo svjetlo koje se nakon 'dizanja' sistema pretvara u bijelo. Međutim, kod korisnika koji su dobili neispravnu konzolu blinkanje plavoga svjetla ne prestaje i konzola se nikada ne boota do kraja.

 

Nažalost, Sony se još uvijek nije oglasio oko ovog problema što i ne iznenađuje – loš se glas, naime, čuje dalje i snažnije od dobroga. Ukoliko se zaista pokaže da je problem vrlo raširen onda možemo očekivati i službeno očitovanje.

 

Sony je u prva 24 sata prodao milijun konzola u SAD-u i Kanadi, dok će se na tržištima Europe i Australije pojaviti 29. studenog. Do kraja godine očekuje se da će Playstation 4 'planuti' u brojci od čak tri milijuna primjeraka.

 

Zasad bi bilo nepošteno pričati o nekakvoj katastrofi, no vrlo je vjerojatno da je broj neispravnih konzola ipak veći no što je Sony predviđao. Jedan od komentara na Kotaku spominje da je od sedam konzola njegovih poznanika čak četiri snašao problem plavog blinkajućeg svjetla, iako je njegovu konzolu, nasreću, zaobišao.  

 

Već do lansiranja konzole u Europi biti će mnogo jasnije o kolikom se problemu radi, no, u svakom slučaju, još se jednom potvrđuje teza prema kojoj se nove konzole ne bi trebale kupovati u prvoj godini nakon izlaska. Ne samo zbog nedostatka igara već i zbog ovakvih problema koji su se uvijek događali i koji će se događati i sa sljedećim generacijama u budućnosti.

 

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije