http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

STUDIJA POKAZALA

Videoigre su dobre za vas i vašu djecu

Call of Duty
Datum objave:
28.11.2013 13:47
Autor: Damir Rukavina
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Igre, makar mnogi to ne žele priznati, imaju dugoročni pozitivni utjecaj na razvoj djece

Nedavna studija pokazala je (ponovno) kako video igre utječu pozitivno na mentalni razvoj djece i tinejdžera. Sudeći prema Isabeli Granic, profesoru razvojne psihopatologije na Radboud sveučilištu Nijmegen u Nizozemskoj, igre na koje se najviše prigovara, pucačine iz prvog lica, pomažu stvarati mlade matematičare i fizičare. Naime, ti naslovi potiču centre u mozgu koji se bave prepoznavanjem trodimenzionalnih predmeta, brzo razmišljanje kao i snalaženje u prostoru. Zanimljivo je kako dio ovih beneficija nije prisutan ako dijete igra manje nasilne video igre.

 

 

 

 

Slagalice i RPG-ovi potiču razvijanje sposobnosti rješavanja kompleksnih zadataka, kao i brzo donošenje odluka, što je i dalje puno bolje od kronične lijenosti i disocijalizacije o kojoj neke starije studije vole pričati. Zajednička karakteristika svih video igara je da potiču kreativnost. Kratke i brze igre poput Anrgry birdsa, pak, poboljšavaju raspoloženje i smanjuju učestalost depresije.

 

 

 

 

U drugu ruku, talijanska studija sprovedena na uzorku od 120 učenika govori drukčije. Prema njima, nasilne igre potiču nasilno ponašanje, smanjuju moralna ograničenja, povećavaju apetit i u konačnici, potiču varanje. Toliko, dapače, da su pojedinci izloženi nasilnim igrama varali do osam puta više od onih koji nisu.

 

U konačnici, videoigre pomažu djeci da se nose sa gubljenjem. Zbog učestalog i često izgubljenih života u videoigrama, emotivni prag nakon kojega pojedinac burno reagira uslijed pravom gubitku sustavno se povisuje. Rezultati studije ističu kako je važno da psiholozi i razvojni timovi iza igara u budućnosti rade na naslovima koji se mogu primjeniti u svakodnevnoj terapiji, s obzirom na velik broj beneficija koje videoigre mogu priskrbiti.

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije