http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ZNANOST

Istraživanje provedeno i u Hrvatskoj navodi da su videoigre dobre za djecu

djeca
Datum objave:
16.12.2013 08:00
Autor: Boris Radošević
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Kako igre mogu pomoći mladima na više načina od ubijanja dosade svjedoči još jedno istraživanje

Filmovi, televizijski programi ili video igre s pozitivnim porukama pozitivno utječu na ponašanje, pokazalo je istraživanje koje su vodili znanstvenici s Iowa State University u nekoliko različitih država među kojima i u Hrvatskoj. Istraživanje, prvo takve vrste, ispitivalo je razinu empatije i volje za pomaganjem kod djece i tinejdžera u sedam država – Hrvatskoj, Australiji, Kini, Njemačkoj, Japanu, Rumunjskoj i SAD.

 


Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Psychological Science znanstvenici su utvrdili da veća izloženost tim medijima poput prosocijalnih video igara, filmova ili televizijskih programa u kojima se prikazuju brižne osobe koje žele pomagati i surađivati rezultiraju višom razinom pozitivnog ponašanja.

 

U našem istraživanju željeli smo veliki međunarodni uzorak kako bismo ispitali učinak u različitim kulturama’. Kad su se uspoređivale države uočene su neke manje razlike. Craig Anderson, profesor psihologije iz Iowe kaže kako te manje razlike odražavaju različite društvene norme. U dodatku znanstvenici su na uzorku od više od tri tisuće djece u Singapuru proučavali učinak miroljubivih odnosno nasilnih video igara i utvrdili da je na ponašanje utjecala vrsta igara koju su djeca igrala. Istraživanje je pokazalo da su vremenom djeca koja su igrala nasilne igre pokazivala manje empatije i manje su bila sklona pomoći drugima.

 

Izvor: Gadgeterija

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije