http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

Davitelj protiv davitelja

Aliens vs. Predator

aliens vs predator
Datum objave:
29.12.2009 15:31
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Vidjevši igrin naslov moja prva pomisao je bila: 'O ne, opet su se sjetili napraviti neku izbljuvotinu od igre koja se radila po uzoru na film!'. Na drugi pogled moje mišljenje o igri se donekle smekšalo, a kakav će biti treći saznajte u tekstu
Aliens VS Predator najbolje možemo opisati kao mješavinu između Gears of Wara, Halo-a i Dead Spacea. Svi ljubitelji filma i oni koji će to tek postati (od kud mi je ovo poznato?,op.ur), bez ikakve će dvojbe uživati u ovoj žestokoj akcijskoj igri s nepredvidljivim završetkom. Igra se sastoji od tri različite kampanje u kojima ćete voditi po jednog od trojice igrivih likova. Sve tri kampanje počinju sa istom uvodnom sekvencom da bi nakon toga priču proživljavali iz perspektive lika kojeg vodimo. Dakle, od jedinog pripadnika ljudske vrste na usluzi će vam biti uvijek pouzdani marinac. Drugo dvoje su baš kako naslov igre sugerira Alien i Predator.

Kada zaigrate kao Homo sapiens priča kreće havarijom vašeg svemirskog broda. Nakon što dođete sebi od gotovo katastrofalnog udesa, naći ćete se s vašom suborkom koja će vam biti vrlo korisni partner u neprekidnoj akciji (prostak jedan, srami se!, op.ur.). Njena posebnost je ta što koristi radio vezu i dosta dobro barata s raznim oružjem. Zbog vrlo mračnih i uskih hodnika i prolaza paziti ćete na svaki tamni ugao i zavoj, a jedinu svjetlost davat će vam vaša ručna svjetiljka i pokoja signalna raketa koja će vam obasjavati put samo ograničeno vremensko razdoblje. Vatreno oružje će vašem marincu biti primarni način borbe protiv opakih i zastrašujućih vanzemaljskih protivnika. Popis oružja bi mogli klasificirati pod 'klasičan'. Od 'lakšeg' naoružanja pa do onog malo ozbiljnijeg u obliku jurišne puške i bacača plamena.

Za razliku od pripadnika 'naše' vrste, Alieni i Predatori nemaju nikakvo vatreno oružje već koriste isključivo melee način borbe. Predatorove mogućnosti obračuna s oponentima su laser i kandže dok je Alien-ova najveća prednost ta što može puzati po zidovima i stropovima. Na prvi pogled se čini kako je Alien u podređenom položaju spram čovjeka i Predatora ali je to daleko od istine. Upravo njegova sloboda kretanja po različitim površinama daje Alienu pregršt opcija kako bi najlakše neutralizirao svoj plijen. Alien ima mogućnost skakanja sa površine na površinu kao i mogućnost tzv. lock-on sustava s pomoću kojeg možete uhoditi plijen prije nego ga riješite života. Sve te mogućnosti čine Aliena respektabilnim protivnikom.

Predator je nešto drugačija priča. S njime ćete morati proći kratak tutorial kako bi se upoznali sa svim mogućnostima koje isti nudi. Da bi uspješno koristili laser koji je  smješten na njegovu ramenu trebat će te se na njega malo priviknuti zbog činjenice da za laserovu lock-on funkciju treba podosta strpljenja pa je to oružje najbolje koristiti za neprijatelje koji su potpuno nesvjesni vaše prisutnosti. Zanimljiva je i Predatorova mogućnost privremene nevidljivosti koja ujedno i služi kao prva crta njegove obrane. Jednostavnim pritiskom na tipku vaš će Predator postati nevidljiv za pripadnike ljudske rase dok za vanzemaljsku vrstu to ne vrijedi.

Ono što je zanimljivo u ovoje igri je baš ta činjenica što su nam na raspolaganju tri potpuno različita pripadnika svoje vrste. Zadovoljstvo odigravanja kampanje barem tri puta tj, po jednom sa svakom vrstom neće vam se ni u jednom trenutku činiti kao 'pročitana knjiga' zbog potpuno drugačije perspektive samog gameplaya. Predatorov stealth, hibridni način borbe s Alienom i pomalo zastrašujući osjećaj igranja sa marincem čini svaki prolazak igre jedinstvenim iskustvo. Igra bi se trebala pojaviti krajem veljače iduće godine na PC-u, Xbox360 i PS3. Da, na treći pogled igra definitivno ima potencijala (isto kao i ti kolega, isto kao i ti,op.ur).

 

 

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije