http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

Stiže PS3 Motion Controller

Rat virtualnih kontrolera

PS3Motion
Datum objave:
25.01.2010 11:28
Autor: Krešimir Lauš
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Na pomolu je velika revolucija u kontroliranju i doživljavanju videoigara

Na nedavnoj press konferenciji, predstavnici Sony Computer Entertainementa izjavili su da će njihov famozni Motion Controller za Playstation 3 izaći već ove jeseni. Nasreću, ne samo u Japanu, već i u svim ostalim dijelovima svijeta. No što je zapravo Motion Controller? Riječ je o Sonyjevom odgovoru na megauspješni kontroler Nintenda Wii. Dakle, radi se o svojevrsnom 'daljinskom upravljaču' koji reagira na pokrete te igrača doslovce prebacuje u trodimenzionalni virtualni svijet.

No za razliku od Wiijevog kontrolera, koji radi uz pomoć žiroskopa te infracrvene senzorske trake, Sonyjev Motion Controller će funkcionirati uz pomoć kamere Playstation Eye. Na sličnom principu, ali bez ugrađenih žiroskopa, radi i kartonski kontroler koji se dobiva uz igru Eye Pet. Inače, sličnu tehnologiju utemeljenu na web kameri razvija i Microsoft za svoj Xbox 360, a ona se zove Project Natal. Odlično, na pomolu je veliki 3D kontrolerski rat koji će igračima donijeti samo poboljšanja i unapređenja sustava igranja.

No kao i kod svake nove tehnologije, postavlja se pitanje podrške igara. Naime, sve igre za Nintendo Wii rade s kontrolerima osjetljivim na pokret, dok će u slučaju Playstationa 3 i Xboxa 360 to raditi samo neke. No i Sony i Microsoft odgovorno tvrde da su ustanovili mjere pomoću kojih će 'natjerati' mnoge developere igara da koriste nove funkcije tih realno-virtualnih čuda. Nadamo se da će tako i biti, jer ne bismo baš htjeli potrošiti novce na novu tehnologiju koju će podržavati svega nekoliko naslova. A koliko će nove tehnologije biti impresivne, možete vidjeti u priloženim videomaterijalima. U prvome je riječ o prezentaciji PS3 Motion Controllera s prošlogodišnjeg sajma E3-a. Stvar doista djeluje impresivno - 'response time' je izuzetno brz, pokreti se izvode u svim dimenzijama, a preciznost čitanja pomaka kontrolera je navodno, ali i sasvim očito - izražena u milimetrima.

U drugom videu možete pogledati kako će izgledati Project Natal. I ova stvar nam se čini apsolutno fantastična, no ekipa iz Sonyja je kudi jer sustav nema nikakve tipke, već se sve temelji na upotrebi kamere. Ali mi bismo primijetili - puno detaljnije i više rezolutivne kamere od one koju će rabiti PS3 Motion Controller. Nadalje, nama se ne čini da je nedostatak tipki nekakav velik problem, jer ako će Project Natal raditi kao što je to reklamirano u videu, uskoro ćemo ući u jednu posve novu eru videoigara. Sve u svemu, pred gejmerima su uistinu zanimljivi dani. No što je s PC-jem? Ne brinite se, ako je vjerovati određenim internetskim informacijama, Natal bi se, baš kao i Xbox 360 kontroler za Windowse, ubrzo nakon lansiranja mogao nabaviti i za dobru staru 'kantu'.  

 

E3 prezentacija uzbudljivog PS3 Motion Controllera!

 

Konkurentski web cam sustav iz Microsofta kodnog naziva Project Natal

 

Pogledajte što se već danas može učiniti po pitanju virtualne kontrole samo uz pomoć obične PS3 web kamere

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije