http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

FILM ILI IGRA?

Heavy Rain

Datum objave:
04.02.2010 16:39
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Vjerojatno ne postoji igra koja je toliko bila obavijena velom tajne kao što je to PlayStationova ekskluziva Heavy Rain

Ovaj svojevrsni eksperiment programerskog studija Quantic Dream temelji se na vrlo slojevito razrađenom scenariju, odnosno priči koju ćete početi proživljavati igrajući u ulozi glavnog protagonista Ethana Marsa. Zbog specifičnog koncepta, ne znamo možemo li Heavy Rain uopće okarakterizirati kao igru ili više kao nekakav interaktivni film.

Vaš zadatak je pronaći serijskog ubojicu Origami Killera ili bar pokušati riješiti ubojstva koja je počinio, i to pomoću četiri lika od kojih svaki ima svoju priču. Poanta ovog naslova je da će vas priča o pogibiji Ethanovog sina i sve zavrzlame koje će se poslije događati toliko uvući u igru da je jednostavno nećete moći prestati igrati samo da biste saznali što će se Ethanu ili nekom drugom liku dogoditi. Svaka vaša odluka i postupak utjecat će na samu priču koja je pisana kao da se radi o nekakvom filmskom scenariju.

Ovaj interaktivni film ili igra, ako vam se tako više sviđa, počinje tako što ćete se probuditi u svom krevetu, istuširati se, pojesti doručak i uglavnom raditi ostale uobičajene stvari koje biste radili i u pravom životu. Ethanova žena i dvoje djece će za to vrijeme biti u kupovini poklona za njihovo mlađe dijete, tako da ćete imati ponešto vremena istražiti malo po kući te ujedno shvatiti kontrole i na koji način igra funkcionira. Ako ste mislili da je Heavy Rain brzopotezna igra u kojoj morate donositi odluke brzo i stihijski, prevarili ste se. Baš zbog svojeg filmskog scenarija, radnja će se u određenim trenucima odvijati poprilično sporo.

Nakon što se vaša obitelj vrati, provest ćete određeno vrijeme čavrljajući s njima te tako upoznati sistem interakcije s neigrivim likovima. Sljedeća scena vodi vas i vašu obitelj u šoping-centar gdje će se vaš sin Jason, nakon što mu kupite crveni balon, izgubiti u gomili. U histeričnoj potrazi po cijelom šoping-centru izaći ćete na ulicu, gdje će Ethana i Jasona udariti automobil. Ethan završi u bolnici u komi šest mjeseci, dok Jason tragično pogine. Nakon tog nemilog događaja priča se počinje zahuktavati. Dvije godine nakon tragedije, Ethan nije više čovjek koji je bio prije nezgode. Jasonova smrt nije promijenila samo Ethanovo raspoloženje, već je i sama atmosfera igre doživjela velike promjene - od sunčeve topline i živih boja do turobne tmine i kiše koja ne prestaje padati. Ethanova depresija zbog gubitka sina narušila je odnose i s njegovim drugim djetetom. Što je još važnije za priču, pati i od gubitka svijesti, a prilikom jednog takvog blackouta pronađe origami figuricu u svojoj ruci.

Kao što smo prethodno naglasili, cilj je pronaći ubojicu ili pokušati rasvijetliti ubojstva te što povezuje Ethanove sinove s ozloglašenim Origami Killerom. To nužno ne znači da ćete riješiti zagonetku s Ethanom, već ćete mogućnost otkrivanja imati i s drugim likovima, a jedan od njih je i detektiv Scott Shelby. Svaka vaša odluka da pomognete nekoj osobi koja u danom trenutku treba vašu pomoć vrlo vjerojatno će vam se isplatiti jer će vam baš ta osoba otkriti dio slagalice koji ne biste saznali da se u tu situaciju niste umiješali. Priča je doista genijalna i nadasve intrigantna pa bi bilo šteta da previše toga otkrijemo, tako da ćemo tu stati.

Grafička prezentacija je na vrlo visokom nivou i za taj segment imamo samo riječi hvale. Izrazi lica i mimika su gotovo stvarni, a cijeli ugođaj dodatno uljepšavaju pokreti kamere koji daju ovom naslovu štih visokobudžetnog filma. Kontrole igre su onakve kakve se i očekuju, i tu nema prevelikih zamjerki. Heavy Rain se igra po odlomcima koji se snimaju automatski, što znači da ćete u svakom trenutku moći zaigrati bilo koji odlomak ako ste ga prethodno prošli. Ako, primjerice, želite igrati 25. odlomak, a jedan od vaših likova je poginuo u 20., ta ista osoba će biti mrtva i u 25. - zapravo, bit ćete primorani igrati prije njegove pogibije ukoliko želite nastaviti priču zato da ne biste bili u mogućnosti saznati sve završetke prilikom prvog igranja.

Svojevrstan eksperiment kakav je Heavy Rain prezentacijski izgleda odlično. Ovom igrom su Sony i Quantic Dream uveli potpuno novi žanr u svijet videoigara. Pitanje je samo kakve će prodajne rezultate polučiti ova pustolovno-kriminalistička priča s filmskim ugođajem jer o tim prodajnim rezultatima vjerojatno ovisi eventualni nastavak ili razvijanje sličnih naslova. Mi se nadamo da će u tome uspjeti jer je Heavy Rain nešto posebno i pravo osvježenje na tržištu, gdje su pucačine iz prvog i trećeg lica gotovo potpuno istisnule nekada vrlo popularne avanture.

 

 

Heavy Rain

 

 

Heavy Rain

 

Sve o temi:

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije