http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

RTS SA PRIČOM

Supreme Commander 2

Datum objave:
11.02.2010 16:32
Autor: Bruno Lipej
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Jedan od najboljih RTS naslova za osobno računalo pao je u ruke ekipi programera iz Square Enixa. Hoće li tvorci slavnog Final Fantasyja opravdati svoj ugled, ostaje nam vidjeti

Ovaj podatak stvarno nije šala. Proizvodnju vrlo uspješnog Supreme Commandera na sebe je preuzela japanska programerska kuća Square Enix, poznata po svojim hitovima poput već spomenutog Final Fantasyja, Dragon Questa, Tomb Raidera i Hitmana. Iza podužeg niza vrlo uspješnih naslova, svi se nadaju da će se pridodati i Supreme Commander 2. Ili možda neće? Imaju li fanovi ovog popularnog RTS-a razloga za brigu ili mogu mirno čekati ožujak, kada bi se naslov trebao pojaviti? Naravno, verzija za osobno računalo je primarna u odnosu na konzole, a naslov će se biti izdan i za sve vlasnike Microsoftove konzole.

 

U drugom nastavku Supreme Commandera, i to za njegovu single player kampanju, mnogo se truda posvetilo samoj priči. Gameplay je ostao više manje nepromijenjen jer su producenti igre s tim aspektom bili i više nego zadovoljni. Upravo zbog kvalitetnije i bolje razrađene priče, povjerenje je dobila ta japanska programerska kuća nadaleko poznata po vrhunski režiranim zapletima. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da će se prerenderirane animacije, koje će dodatno pojašnjavati priču, pojavljivati na početku i tijekom samog gameplaya, kako bi nam dodatno pojačao doživljaj i napetost tijekom odigravanja misija.

 

Što se samog gameplaya tiče, ovaj put je naglasak više stavljen na razne mikro prilagodbe koje su uvedene nauštrb generičkog rukovođenja. Cijena pojedinih jedinica je snižena, tako da će vam više prostora ostati za isprobavanje novih 'eksperimentalnih' jedinica, gdje postoji mnoštvo toga dodatnoga što treba otključati. Igra je sama po sebi prilično kompleksna, konstantno morate paziti na prijetnje koje dolaze kako s kopna, tako i iz vode i zraka. Nadalje, morate imati na umu da igra funkcionira po principu 'kamen, škare, papir', što znači da svaka jedinica ima svoje prednosti i nedostatke.

 

Pojedinačne misije su kvalitetno i dosta fluidno napravljene, što naravno ovisi o tome kakvu mapu i težinu protivnika odaberete. Svaka mapa zahtijeva od igrača individualan pristup taktici i načinu razmišljanja. Vrlo popularni i za ovakve naslove neizostavni multyplayer trebao bi biti prava adrenalinska bomba. Treba naglasiti da će multyplayer mod u igri biti u potpunosti integriran sa sve popularnijim Steamom. Kao nedostatak bismo mogli navesti nemogućnost izrade vlastitih mapa, što je svakako dosta veliki hendikep za nekoga tko voli igru iscijediti do srži.

 

Onaj tko je igrao prošli nastavak, zna da je za ugodno igranje bez trzanja trebao ni  manje ni više nego pravu mrcinu od PC-ja. U Supreme Commanderu 2, prema riječima programera, to ne bi trebao biti slučaj. Zbog puno bolje optimizacije igrinog engina, igra bi se trebala vrtjeti na sasvim prosječnim računalima za današnje vrijeme. Zbog svega toga, grafika bi trebala biti s nešto manje poligona kako bi zadržao stabilan broj sličica u sekundi.

 

Teško je o kvaliteti Supreme Commander donositi nekakve konkretne zaključke. Igra ima potencijala ako znamo tko se primio same izrade i kada znamo da nas čeka luda i nabrijana makljaža. S druge strane, pitanje je hoće li se igra svidjeti široj publici jer, po onome što smo dosad vidjeli, Supreme Commander se ni po čemu ne izdvaja od čistog prosjeka za ovaj žanr.

 

 

 

Supreme Commander 2

 

 

 

Supreme Commander 2

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije