http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

IGRE ILI BIZNIS?

Online igre kao ekonomski modeli

Pet Society
Možda se nekome igre na Facebooku čine nezanimljive, no ekonomisti iz njih mogu naučiti mnogo o ljudskim reakcijama i ponašanju
Pošast Facebooka koji je odavno premašio okvire dopisivanja i upoznavanja s novim prijateljima zašao je u sve pore našeg društva. Primjerice, na Facebooku postoji gomila igara koje su besplatne, no ukoliko igrač želi ostvariti što bolji rezultat, mora posegnuti za kreditnom karticom i platiti određene predmete, sposobnosti, građevine ili nešto četvrto. Vrlo zanimljiv ekonomski model među prvima je usvojila i provela u djelo tvrtka Playfish, na čijem je čelu Kristian Segerstrale, diplomirani ekonomist iz Finske koji se usavršavao u Engleskoj.

Kada je prije tri godine Facebook objavio da vanjski programeri mogu raditi aplikacije za njih, Segerstrale je zajedno s kolegama osnovao Playfish u kojem su radili besplatne igre poput Pet Societyja, prema modelu gdje sama igra ne košta ništa, no tvrtka će zarađivati prodajom virtualnih dobara igračima koji to žele. Posao im je strelovito krenuo, pa ih je krajem prošle godine kupila izdavačka kuća Electronic Arts za 400 milijuna dolara. Iako ne žele pričati o konkretnim brojkama, u Playfishu kažu da dnevno prodaju oko 90 milijuna predmeta za 12 igara, koliko trenutno podržavaju.

CCP
EVE Online ima vlastitog profesora ekonomije
Osim dobre zarade za koju Segerstrale kaže da je nitko nije mogao predvidjeti, njega posebno zanimaju ekonomski modeli i istraživanja koja u stvarnosti nisu precizna, za razliku od virtualnog svijeta u kojem su savršena. Umjesto da se ispitivači bave povijesnim podacima, na socijalnim mrežama su eksperimenti mogući u realnom vremenu, tim više što o svakom korisniku imaju precizne podatke poput spola, dobne skupine, mjesta stanovanja, bračnog stanja i mnogočega drugoga. Tako je, primjerice, moguće vidjeti što se događa s potražnjom u slučaju povećanja poreza od samo pet posto i kako na takve mjere reagiraju žene od 35 godina ili, recimo, stariji tinejdžeri.

Takve je podatke u stvarnosti nemoguće dobiti, no u virtualnom svijetu su sasvim uobičajeni i, što je najvažnije, dostupni svima koji prodaju svoje proizvode na internetu. Točni ekonomski podaci, osim statistika, donose i otvaranje novih radnih mjesta, pa je, primjerice, tvrtka CCP zaposlila vlastitog ekonomista koji ne prati cijene i tržišna kretanja u stvarnom svijetu, već u igri EVE Online. Eyjólfur Gudmagnusson koji to radi  za sebe kaže da je poput centralne banke i izvješća podnosi igračima, kao i samom CCP-u koji kasnije regulira cijene kako bi ekonomija bila zdrava. Inače, Gudmagnusson je, prije nego što je postao ekonomist u videoigri, bio profesor na Islandskom sveučilištu, no očito se u virtualnim svjetovima dade više zaraditi i posao je zanimljiviji.

Pet Society tvrtke Playfish igra preko 20 milijuna igrača

 

Eve Online

 

Sve o temi:
PC

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije