http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

NEKI NOVI KLINCI

Videoigre kao model za poslovnu motivaciju

Aion
Američki akademik tvrdi da bi poslodavci trebali baciti pogled na videoigre kako bi pronašli način za motivaciju mladih zaposlenika
Lee Sheldon sa Sveučilišta u Indiani vjeruje da bi menadžeri trebali promijeniti pristup prema novim generacijama zaposlenika koji iz škole kreću u život. Sheldon kaže da generacija gejmera koja dolazi na nova radna mjesta radije usvaja principe i tehniku učenja kakvu pronalazi u videoigrama. Sheldon, koji je i sam gejmer, prošle je godine u svojim razredima za dizajn videoigara uveo novi sustav bodovanja.

Svi polaznici, naime, kreću od nule i dobivaju iskustvene bodove (XP) za sve svoje akcije, baš kao što ih dobivaju u kakvom RPG-u poput, primjerice, World of Warcrafta, Aiona i sličnih MMO-a. Bodovi se dobivaju za rješavanje zadataka, borbu protiv čudovišta i proizvodnju predmeta, odnosno prezentacije, testove i ispite te izradu projekata. Kao u popularnom World of Warcraftu, studenti su grupirani u gilde te ranije spomenute zadatke rješavaju solo, uz pomoć članova gilde kojoj pripadaju ili u nasumičnim grupama. Krajnji je rezultat za Sheldona iznenađujući, budući da su učenici pokazali daleko veći entuzijazam za rad i učenje nego što su to činili ranije.

Sheldon kaže da uvijek u razredu postoje osobe koje se protive učenju bez obzira na nastavne metode, no velika većina, oko 95 posto, prihvaća novi oblik učenja. Dapače, Sheldonovi kolege počeli su se interesirati za uvođenje gejmerske nastavne metode u nastavu koja nema veze s videoigrama, što, po Sheldonu, nije problem jer je riječ o istoj generaciji polaznika koji su većinom odrasli uz videoigre bez obzira koji smjer obrazovanja kasnije odabrali. Srećom, njegove kolege shvaćaju s kakvim mladim ljudima imaju posla, no većina starijih profesora i predavača još uvijek predaje po starom sustavu, a slična je stvar i u organizacijama tvrtki kojima upravljaju stručnjaci starije dobi, dok većinu zaposlenika čine mlađe osobe.

Sheldon kaže da takve tvrtke trebaju jasno definirati što od radnika očekuju bez zakulisnih, kasnije otkrivenih namjera, za radnike trebaju osigurati periodične nagrade te provoditi sustav nagrađivanja ovisno o učinku. Sva ova pravila vrijede u svijetu videoigara, a kako su mladi radnici navikli na njih, mnogo brže će se uklopiti u radno okruženje i s više volje obavljati svakodnevne zadaće.

World of Warcraft je jedna od igara koja nagrađuje predanost i timski rad

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije