http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

GAMEREPORT

Alan Wake & Metallica turnir

Alan
Datum objave:
07.05.2010 15:55
Autor: Krešimir Lauš
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Nagon dugih godina, konačno se pojavila najiščekivanija Xbox 360 igra svih vremena. Pogledajte našu iscrpnu recenziju i saznajte je li se čekanje isplatilo

Alan Wake je svojevrsni fenomen. Počeo se najavljivati još prije izlaska Xboxa 360, ali je na ovu konzolu stigao tek nakon šest godina dugog iščekivanja. Zbog toga su mnogi pomislili da će se igra pretvoriti u tzv. vapourware, to jest da nikada neće ni stići. Srećom, to se nije dogodilo, a mi danas imamo priliku saznati je li se ovako dugotrajan rad na igri uopće isplatio. Odmah ćemo reći - da! Alan Wake je odličan komad koda koji ćete odigrati u jednome dahu. No ovako dug proizvodni proces znači i da Alan Wake danas teško konkurira vrhunskim Playstation 3 ekskluzivama. Podsjetimo se - igra se najavljivala kao PS 3 'ubojica' koji će pokazati svu Xboxovu grafičku snagu.

 

Međutim, dugi razvoj je na Alan Wakeu ostavio svoj neugodni trag. Nivoi obasjani svjetlom pokazuju pukotine grafičkog potjerivača. Brojne teksture jednostavno nisu dovoljno detaljne i oštre, a lica nekih likova su zbog manjeg broja poligona blago uglata. No sudeći po recentnim naslovima, znamo da Xbox 360 može bolje te da ovdje nije u pitanju ograničenje konzole, već ograničenje Alanovog starog engiena. Ali bez brige, kada se pogase svjetla, igra upravo briljira. Sustav osvjetljenja je jedan od najboljih kojega smo ikada vidjeli te se u ovom aspektu Alan Wake bez problema suprotstavlja PS3 ekskluzivama poput Uncharteda 2.

 

Scene poput skrivanja mjeseca ispod mračnih krošnji, policijska svjetla u magli itd. toliko su dobro odrađene da ćete često ispustiti kontroler iz ruke i samo gledati u ekran. Sama igrivost pak varira između akcije i survival horrora. Glavno Alanovo oružje je obična baterijska svjetiljka, a detalje o ovom gameplay elementu potražite u videorecenziji. I još nešto - videorecenzija ne sadrži nikakve spoilere vezane uz igrinu odličnu priču. Zaključimo, je li Alan Wake onakav kakvog smo ga očekivali? Uistinu jest, ali je u svakom slučaju mogao imati nekoliko puta veći učinak da se je pojavio primjerice prije dvije godine. No igra je i ovakva kakva jest obavezna lektira za svakog vlasnika Microsoftove konzole.

 

Ultraekskluzivna videorecenzija!

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije