http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

GAMEREPORT

Alpha Protocol

Alpha
Datum objave:
11.06.2010 13:14
Autor: Krešimir Lauš
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu
Ispod naizgled grube vanjštine, u Alpha Protocolovoj srži se skriva jedan mali neizbrušeni dijamant

Na našem ste portalu već mogli pročitati kako je oko Alpha Protocola izbila velika sramota. Matična kuća SEGA koja je izdala igru navodno se previše plela u njezin razvoj, pa je zbog toga čak došlo do demonstrativnog odlaska dijela programerskog tima. Sada kad nam se je igra konačno našla pod recenzentskim nožem, shvaćamo zašto je došlo do takvog razvoja situacije. Aplha Protocol je definitivno izašao prije nego je bio u potpunosti dovršen i temeljito testiran. Igra je puna bugova i nedorađenosti koji će joj onemogućiti da postane hit. A hit je vrlo lako mogla biti! Naime, igrin temeljni koncept je sasvim u redu te na papiru uspješno kombinira napucavanje iz trećeg lica, špijunski stealth i RPG elemente.

 

Kako smo rekli, ovo funkcionira samo na papiru. U praksi se sustav borbe jednostavno rasipa. Ponajprije zbog slabe i prije svega nekonzistentne umjetne inteligencije. Neprijatelji reagiraju nepredvidivo, neprirodno i tupo. Najbolji primjer za ovo je njihovo često zanemarivanje mrtve subraće zbog koje neće podići alarm. Ovo stoga nikako nije sofisticirani Splinter Cell u kojemu je svaki detalj bio na svojemu mjestu. Nedorađenost igrivosti prati i nedorađenost i umjetnička ispod prosječnosti grafike. Igru pogoni Unreal Engine 3 koji je u nedavnim naslovima iskorišten deset puta bolje. Nivoi su prazni, manjka poligona, objekti su uglati, likovi neuvjerljivi, a kao šlag na tortu, grafika se često usporava. Barem na inačici za Playstation 3 koja je bila temelje naše recenzije. No ako imate nešto jači PC, s izvođenjem ne bi trebalo biti toliko problema.

 

A što je ono što je od Alpha Protocola moglo načiniti uspješnicu? Prvenstveno RPG elementi i sustav dijaloga. Razgovor je sličan onome u Mass Effectu - birate različite moduse komunikacije poput agresivnih, profesionalnih, sarkastičnih itd. Svaka vaša replika ima veliki utjecaj na to kako će vas percipirati drugi likovi. Štoviše, njihov stav prema vama ima velike implikacije i na sam sustav igrivosti. Primjerice, pomoću pojedinih dijaloških odabira doći ćete u vlasništvo boljeg naoružanja, stvarat ćete saveznike i neprijatelje, a igra će se razmatati u dosta drukčijem smjeru. Određene likove čak možete i ubijati te tako dramatično utjecati na radnju. No, kako smo rekli, sve je ovo donekle upropašteno spomenutim nedostacima. Zbog toga će odluka o igranju ovog naslova ovisiti samo o vama. Naime, ako imate živaca i tolerancije, preći ćete preko svega i u Aplha Protocolovoj srži naići na jedan mali neizbrušeni dijamant.

Alpha Protocol

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije