http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

GAMEREPORT

Sol Survivor

Sol Survivor
Danas je pred vama još jedna klasična, pisana recenzija, no ne očajavajte, već u petak čeka vas uobičajena video recenzija
Danas smo vam odlučili predstaviti Sol Survivor, nezavisnu igru čiju recenziju je gotovo nemoguće naći na internetu, a i mi smo jedva pronašli službenu web stranicu igre, s obzirom da vas Google navodi da ste krivo upisali ime i preporučuje vam da tražite pod imenom 'Soul', a ne 'Sol'.

Iza igre stoji Cadenza Interactive, mali tim iz Kalifornije od svega devet ljudi, a Sol Survivor njihova je prva igra.  Možemo je nazvati obrambenom turret (eng. niska obrambena struktura, oružje) igrom u kojoj vam je jedini cilj spasiti duše vlastitog naroda od opasnog protivnika.

U igri postoji priča, no nismo se nimalo potrudili upamtiti je ili pratiti jer je totalno banalna i nevažna za gameplay. Singleplayer kampanja sastoji se od četiri dijela, svaki dio sastoji se od pet misija, a dijelovi se razlikuju po krajoliku u kojemu se odvija igra, dok se misije razlikuju po težini i kompleksnosti.

Da, igra ne pruža desetke sati gameplaya, no njega ipak produžuje mogućnost da svaku misiju igrate više puta. Naime, prije svake misije birate jednu od četiri moguće težine, no igrate li na najlakšoj razini, možete skupiti samo određena odličja i upgradeove, dok na svakoj višoj težini i odličja i upgradeovi budu puno veći i korisniji.

Uz odabir misije, birate i jednoga od ponuđenih zapovjednika. Na početku igre to su samo dva, jedan old school grubijan i jedan znanstvenik, zbog čega se njihovi arsenali oružja značajno razlikuju. Prvi koristi klasično naoružanje, dok znanstvenik koristi lasersko sofisticirano oružje. Kasnije u igri dolaze i neki drugi zapovjednici koji imaju još neka oružja, ali i različite kombinacije postojećih. Zapovjednici stoga još više produljuju gameplay jer pri svakom novom igranju neke misije možete izabrati drugog zapovjednika kako bi iskustvo bilo drugačije.

No kako sve izgleda u praksi? Odabirete dio kampanje, pa misiju, pa zapovjednika i igra počinje. Nalazite se na terenu koji se sastoji od vaše kupole u kojemu se nalaze vaše duše i platformi na koje se spuštaju neprijateljske jedinice. Teren nije slobodan, već između spomenutih mjesta na mapi postoji striktno zacrtan i označen put. Neprijatelj tim putem samo prolazi, ne napada vaše obrambene strukture. Nemojte da vas to zavara, igra itekako ima smisla i predstavlja izazov.

Na vama je dakle da uz spomenuti put postavite svoje oružje, koje naravno ima ulogu sprečavanja protivnika da se približi vašoj kupoli. Kako igra prolazi i protivnik ima sve više platformi, morat ćete biti vrlo spretni i brzi kako biste pravo oružje postavili na prave pozicije i u konačnici spriječili neprijatelje koji nadolaze s nekoliko različitih strana. Ubrzo ćete shvatiti da su najpovoljnije pozicije za postavu oružja zavoji i križanja jer tako manjim brojem oružja utječete na više protivnika.

Kao što smo naveli, kasnije u igri morati ćete biti vrlo pametni jer vas ograničavaju resursi i energija. Naime, uništavanjem protivnika dolazite do resursa kojima onda kupujete oružje. Svako oružje ima određeni domet i snagu, ali i ulogu. Energija se pak puni sama, no vrlo sporo. Ona vam služi za korištenje oružja poput artiljerije i različitih trenutnih napada iz zraka koji vam služe za uništenje neprijatelja kada shvatite da postavljeno oružje na tlu neće moći zaustaviti neprijatelja. Tako ćete najčešće koristiti veliku lasersku zraku koju sami navodite ili pak rakete koje zamrzavaju protivnika na određeno vrijeme te omogućuju zemaljskom oružju da ga unište.

Što se grafike i zvuka tiče, posao je određen korektno, nema tu spektakularne glazbe i zvukova, kao ni specijalnih grafičkih efekata, ali igra izgleda sasvim decentno s obzirom da se radi o nezavisnoj produkciji. Šteta što barem dio teksta nije glasovno snimljen pa  u igri nećete čuti nijednu izgovorenu riječ.

Na kraju, najtoplije vam preporučujemo da odigrate Sol Survivor, koji na Steamu možete kupiti za tek nekoliko eura. Radi se o igri koja nije savršena, na vrlo korektno je napravljena i iznimno zarazna te ćete uvijek htjeti odigrati samo još jednu misiju. Šteta što priča nije razrađenija i što kasnije u igri novi generali nemaju više novog oružja, no to vam je cijena nezavisne produkcije. Eh, da, u igri postoje zanimljiv survival mode i multiplayer!

OCJENA: -4Sol Survivor Trailer

 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije