http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

DRAKONSKA KAZNA

Blizzard zaradio na ilegalnim serverima World of Warcrafta

Vlasnica ilegalnih servera World of Warcrafta morat će Blizzardu platiti 88 milijuna dolara odštete iako je zaradila samo tri milijuna
Sud je odredio da će Alyson Reeves, pokretačica ilegalnih servera World of Warcrafta, morati platiti 88 milijuna dolara Blizzardu zbog nanesene štete. Da je imala boljeg odvjetnika, vjerujemo da bi svota bila daleko manja, budući da je tijekom tri godine koliko su serveri Scapegaming radili zaradila tri milijuna, no sudac koji je vodio slučaj je odrezao drakonsku kaznu za primjer ostalima jer je ranije Blizzard podizao tužbe samo kako bi ugasio ilegalne servere, dok je odšteta bila mizerna.

World of Warcraft je mastodont koji će ikoja druga igra teško skinuti s trona. 11,5 milijuna igrača, osim što su platili samu igru i ekspanzije, uredno plaćaju 15 dolara mjesečne pretplate kako bi se zabavljali. Prije desetak godina bi 99 posto igrača na pitanje bi li plaćali 15 dolara mjesečno za igranje odgovorilo niječno, no Blizzard je pogodio ukus većine i tako je World of Warcraft i nakon šest godina krava muzara koja na račune Activision Blizzarda donosi stotine milijuna dolara. Dakako, postoje i oni koji bi ga igrali bez pretplate zbog čega traže ilegalne servere.

Blizzard
 
Spomenuti su većinom poluprazni, nedostaju im neki dijelovi igre i vrlo su nestabilni, ali i besplatni. Takve je pokrenula i Alyson Reeves s početka priče misleći pritom da će dobrovoljnim donacijama zaraditi milijune, što se na kraju i dogodilo. Prema ispisu njezinog računa, vidljivo je da je zaradila 3.052.339 dolara koje su igrači dobrovoljno uplatili na njezin račun i sve je bilo bajno dok prošle godine Blizzard nije podigao tužbu. Zajednica igrača na njezinim serverima brojala je oko 40.000 igrača, no problem je u tome što je registriranih članova bilo 427.000, što je sudu poslužilo kao baza za kalkulaciju budući da je za svakog zaračunao 200 dolara kazne. Mnogo realnije bi bilo pomnožiti 40.000 sa 15 dolara kolika je mjesečna Blizzardova pretplata, čime bi Blizzard u konačnici trebao dobiti 21.600.000 dolara, umjesto dosuđenih 88 milijuna. 

Nema sumnje da Reeves nema spomenutu svotu i tko zna što će biti s njom, no pouka priče je da s Blizzardom nema šale jer je dovoljno bogat (i više od toga) da unajmi najbolje odvjetnike koji će svaki pokušaj ilegalnog iskorištavanja najpopularnijeg MMO-a svih vremena masno naplatiti. Osim toga, svatko tko želi vidjeti punu snagu World of Warcrafta trebao bi igrati na službenim serverima, nakon čega je mala vjerojatnost da će prijeći na mračnu stranu i igrati na ilegalnima.


 

Komentari

Nadimak
Komentar
Upozorenje: Uredništvo tportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da korisnici promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije