http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

NAKON ČETIRI GODINE

Probijena zaštita PlayStationa 3!

Prema tvrdnjama nekolicine entuzijasta, zaštita za PS3 je – probijena

Dočekali smo i taj dan. Četiri godine nakon što je lansirana, PlayStation 3 konzola je nakon brojnih neuspješnih pokušaja po prvi puta potpuno i uspješno probijena.

 

Famozni dio hardvera i softvera pod imenom PSJailbreak koji omogućuje igranje neplaćenih igara već je počeo kružiti svijetom, no zasad u vrlo malim količinama. Također, na YouTubeu već postoji pokoji demonstracijski video koji vam objašnjava postupak i pokazuje da stvar zaista – funkcionira. Jedan takav pogledajte i ispod ovog teksta.

 

Samo probijanje zaštite provodi se i na razini hardvera i na razini softvera. U konzolu se prvo utakne specifični USB stick koji služio kao svojevrsni ključ. Pritiskom na dugme 'eject' na konzoli u trenutku kad se ona uključuje uzrokuje situaciju u kojoj se kod s USB sticka prepisuje preko konzolinog uobičajenog koda za podizanje sustava.

 

USB ključ zapravo injektira elemente debugiranog PS3 firmwarea na konzolu. Opcija instalacije PKG datoteka, inače dostupna samo na testnim jedinicama konzole, sada je omogućena na svim konzolama. Iako možda niste čuli za PKG datoteke, postoji velika šansa da ste ih već mnogo instalirali na svojoj konzoli. Svaki komad softvarea koji downloadate s PlayStation Networka je ustvari PKG paket. Kada je softver downloadan, PS3 ga raspakira i instalira. Na testnim jedinicama konzole, tzv. neupisani kod je rutinski distribuiran na diskovima, kroz download ili na USB stickovima u PKG formatu. Razlike između tog postupka i regularnog downloada s PlayStation Networka je ta da kod nije kriptiran, te je tako omogućena lakša distribucija nedovršenih igara ili igara namijenjenih recenziranju. Da skratimo, opcija inače dostupna samo testerima i odabranim recenzentima sada je pomoću PSJailbreak dostupna svima.

 

Važna napomena: mi samo prenosimo ovu vijest te ni u kojem obliku ne podržavamo niti promičemo piratstvo ni bilo kakvu krađu materijalnog ili intelektualnog vlasništva!!! To, naravno, ne podržava ni Sony koji će ovo najvjerojatnije pokušati riješiti updateom firmwarea. No, onda će opet na potezu biti hakeri... U svakom slučaju, bit će iznimno interesantno pratiti razvoj događaja uzrokovan PSJailbreakom.

 

No, da vas dalje ne gnjavimo zamršenim procesima i postupcima, pogledajte kako stvar funkcionira u praksi. Video pokazuje postupak koji smo i sami opisali te kako stvar funkcionira preko BackUp Managera.

 

PsJailbreak u praksi

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije