http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ŽIVJETI U FORT GAYU

Microsoft se obrukao!

Kupite Xbox 360, uzmete dvogodišnju pretplatu na Xbox Live za 288 američkih dolara, popunite obrazac osobnim podacima i guštate nekoliko dana u igrama da bi vas u tome omeo Microsoft zabranivši vam korištenje usluge zbog imena mjesta u kojemu živite

Upravo se to dogodilo Joshu Mooreu, 26-godišnjaku iz Zapadne Virginije u SAD-u. Moore je, kao i svakog dana, sjeo pred TV i odmah se pokušao ulogirati u Xbox Live, da bi ga dočekala obavijest da mu je do daljnjega zabranjen pristup usluzi Xbox Live. Obrazloženje? Uvredljiva riječ u nazivu mjesta u kojem Moore živi.

 

Josh Moore živi u Fort Gayu, gradiću od jedva tisuću stanovnika. Upravo je riječ 'gay' u nazivu mjesta prebivališta uzbunila nekolicinu korisnika Xbox Livea koji su ga odlučili prijaviti zbog korištenja uvredljivih naziva.

 

'U prvom trenutku sam pomislio – vau, netko misli da živim u najgej mjestu u Zapadnoj Virginiji ili nešto slično. Bio sam jako ljut', kaže Moore.

 

Naravno, Moore je odmah nazvao Microsoftovu službu za korisnike da bi razriješio tu neugodnu situaciju: Mislio sam, objasnit ću im, neka pogledaju moje podatke i vide da je Fort Gay stvarno mjesto. No Microsoftov službenik nije imao razumijevanja te me upozorio, upišem li opet Fort Gay pod mjesto prebivanja, da će mi ukinuti dvogodišnju pretplatu i zadržati novac. Rekao sam im neka guglaju poštanski broj Fort Gaya – 25514. Službenik mi je samo hladno odgovorio da mi ne može pomoći.

 

Pun bijesa, Moore se zaputio načelniku Fort Gaya koji je također kontaktirao s Microsoftom i dobio odgovor da je 'svaka upotreba riječi 'gay' uvredljiva'. Osim što su time pokazali veliko opće neznanje i nepoznavanje jezika, Microsoftovi službenici time su prekršili i svoj pravilnik. Naime, ranije ove godine Microsoft je igračima omogućio izražavanje spolnog opredjeljenja u profilu na Xbox Liveu.

 

Osim toga, riječ gay nije smatrana uvredljivom ni unutar homoseksualne zajednice. Njeno izvorno značenje u engleskom jeziku je veseo, dobroga raspoloženja, a tek kasnije je povezana s homoseksualnim opredjeljenjem.

 

Pored toga – npr. Enola Gay bio je avion iz kojeg je bačena prva atomska bomba na Hirošimu.

 

Stvar je riješena tek kada je problem došao do direktora Stephena Toulousea: Nekoliko naših korisnika prijavilo je naziv 'Fort Gay WV' (WV – kratica za West Virginia – op.a.) smatrajući da se radi o pogrdnom iskorištavanju riječi 'gay'. Nažalost, nekoliko službenika s kojima je Josh Moore stupio u kontakt složilo se s tim. Pogriješili smo.

 

Naravno, rekli bismo – tko radi, griješi. No može li si kompanija poput Microsofta dopustiti takvu diskriminaciju i propuste, i to nakon što na osobi koju diskriminira zaradi novac i onemogući joj da uživa u usluzi za koju je pošteno platila, i to dvije godine unaprijed!?

 

Microsoft, sjedni – minus 1.

 

P.S. Živite li u Špičkovini, nadamo se da nemate sličnih problema.

 

Bill Gates degustira tortu

 

 

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije