http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ZBOG POLITIKE

EA odustao od talibana u Medal of Honoru

moh
EA je danas objavio da ipak odustaje od talibana kao strane u multiplayeru kojom bi mogli upravljati igrači

Nakon silnih pritisaka iz Američke vojske i dijela javnosti, EA je ipak odlučio popustiti i 'zbog prijatelja i obitelji poginulih' ne koristiti ime 'talibani' za jednu od strana u multiplayer sukobima. Umjesto toga, američki će se suparnici nalaziti pod imenom 'opposing force'.

 

Greg Goodric, izvršni producent Medal of Honora, u svojoj je izjavi za javnost naveo: 'To je vrlo važan glas Medal of Honor teamu. To je glas koji je zaslužio da bude saslušan. To je glas do kojega nam je stalo. Zbog toga te zbog činjenice da je Medal of Honor uvijek slavio američke i savezničke vojnike, odlučili smo preimenovati protivničku stranu u MOH multiplayeru iz 'talibani' u 'snage otpora'. Ipak, to neće utjecati na sam gameplay.'

 

Uglavnom, ono što nam Greg pokušava reći je da su uspjeli stvar preliti iz šupljega u prazno. Da su spustili gaće bez borbe. Da ih stislo za jaja.

 

Kao što smo prvotno hvalili EA zbog nepodilaženja sasvim neosnovanim kritikama, tako ih ovoga puta moramo iskritizirati jer su dali javnosti da naruši slobodu autorskog izražaja i uzrokuje vrlo negativan presedan u industriji igara koja bi ipak trebala biti iznad prizemnih političkih tema i prije svega – zabaviti ljude.

 

Još prije mjesec dana iz EA su kao odgovor na kritike dolazile izjave poput 'Pa radi se samo o igri!' i bili su potpuno u pravu, iako je radnja Medal of Honora smještena u sukob koji se odvija upravo sada. Realni svijet je realni svijet, a igre su igre, no mnogim je kritičarima već godinama vrlo teško probaviti tu činjenicu pa za sve slučajeve nasilja među mladima odmah kriva igre. To što su klincima svakodnevno dostupni brojni nasilni sadržaji na televiziji i to potpuno besplatno, ne zabrinjava, čini se – gotovo nikoga.

 

Ne treba ni spominjati da su reakcije gamera diljem svijeta slične našima – vrlo kritične. Da sve bude bizarnije, EA sada najavljuje demo koji izlazi sljedećeg tjedna s tvrdnjom da će se tako igrači najlakše uvjeriti da promjena imena nije utjecala na gameplay, dok su još prošlog tjedna tvrdili da izdaju demo kako bi sve uvjerili u bezopasnost činjenice da se protivnička strana zove 'talibani'.

 

Nakon svega ostaje pitanje tko će afganistanskim igračima objasniti zašto su onda američke snage zadržale svoje ime, budući da su one izvršile agresivnu invaziju i da su odgovorne za brojne zločine nad afganistanskim civilima.

 

Da, ljudi, MOH multiplayer će ostati isti i tu nema brige, no ipak boli činjenica da je politika uspjela djelovati na razvoj jedne videoigre. Vrlo sramotno i jadno za EA.

 

Meštar - 'Neću politiku u svoju butigu!' (Velo Misto)

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije