http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

CIVILIZIRAJTE SE

Civilization V

civ5
Pet godina nakon prethodnog nastavka Firaxis nam je pripremio novi Civilization koji će oduševiti stare fanove serijala, ali i privući nove, jer to je najbolja Civilizacija dosad

Kao što znate, zbog današnjeg praznika nismo u stanju napraviti video-recenziju, no zbog mnogobrojnih zahtjeva čitatelja, prazniku unatoč, odlučili smo vam pripremiti pisanu recenziju. Uživajte i sretan vam Dan neovisnosti!

 

Sid Meier, otac Civilizationa, prvu je igru u franšizi izdao još 1991. godine, što znači da će serijal uskoro ući u treće desetljeće života, a to se ne može reći za mnogo serijala. Serijal je prolazio kroz brojna burna razdoblja, pa čak i sudske parnice i promjene vlasnika, no kvaliteta samih igara je uvijek bila na očekivanoj razini, pa je tako do 2005. godine prodano čak osam milijuna primjeraka. S obzirom na kvalitetu posljednjeg nastavka o kojemu vam pišemo danas, predviđamo da će brojka prodanih primjeraka bez problema postati dvoznamenkasta u milijunima.

 

Za one koji nisu upućeni, Civilization je turn-based strategija u kojoj vam je cilj prvo s nekoliko čobana sagraditi naselje i onda odabranu naciju voditi kroz stoljeća i ere te ju učiniti najjačom na svijetu, pritom vodeći računa o nevjerojatnom broju detalja, od kulture i tehnologije do vojne opremljenosti te odnosa sa susjednim nacijama.

 

Na početku odmah treba reći da Civilization nema kampanju, tj. priču, već sami birate u kojoj situaciji započinjete svoj pohod na svjetsku dominaciju po skirmish principu u ostalim strategijama. Na početku dakle birate jednoga od 18 lidera jedne od 18 dostupnih nacija u igri. Kako izbor istih ne bi bio tek kozmetičke prirode, svaka od nacija ima neke svoje odlike koje su obilježile i njihove stvarne modele kroz povijest. Tako Englezi imaju bonuse zbog kojih će lakše razvijati mornaricu, Francuzi kulturu, Nijemci tehniku, Arapi industriju goriva itd. Dakle, pri izboru ćete se osim simpatijama prema nekoj naciji zasigurno voditi i bonusima koji vam neka nacija donosi jer će vam u biti upravo bonusi u velikoj mjeri određivati stil igre.

 

Naravno, Hrvatsku ne očekujte, vjerojatno zato što se u Firaxisu nisu mogli prisjetiti bonusa koji bi nam bio dodijeljen, a korupcija nažalost nije dolazila u obzir.

 

Trailer
 

 

Osim nacije, na početku birate i težinu igre, broj protivnika i neutralnih gradova-država te sastav teritorija u smislu želite li da se radnja odvija na jednom ili više kontinenata ili otoka i slično.

 

Dakle u poziciji ste da do najsitnijih detalja isplanirate svoj gameplay, što igri daje veliku ponovljivu vrijednost jer u teoriji možete imati desetine različitih kombinacija, zbog čega će vam iskustvo igranja uvijek biti drugačije. I to je još jedan razlog zašto igra nema kampanju, jer sve što bi kampanja mogla u ovakvoj igri bilo bi ograničavanje potencijala koje ona ima.

 

Što se gameplaya tiče, osnovna razlika i jedna od najbitnijih promjena koja je uvedena u Civilization V je uvođenje heksagonalnih (šesterokutnih) teritorijalnih jedinica umjesto četverokutnih, što itekako povećava fulidnost i pokretljivost jedinica unutar teritorija.  

 

Glavni vam je cilj u igri, dakako, pobijediti, a do pobjede možete na nekoliko načina – pokoravanjem ostalih nacija borbom, znanošću (pobjedu odnosi nacija koja prva lansira raketu s ljudskom posadom u svemir), kulturom (realizacijom tzv. utopije) ili diplomacijom te izgradnjom UN-a u kojoj vas ostale nacije podrže u vašoj nominaciji za predsjednika tog tijela. I tu nažalost dolazimo do jedne od najvećih boljki Civilizationa. Naime, protivnički AI je vrlo agresivan, zbog čega ste primorani što više raditi na razvitku vojne industrije i tehnologije i zanemarivati ostale aspekte iako vas možda više zanimaju. Zamislite situaciju kada satima radite na pobjedi koju želite izvojevati diplomatskim ili kulturnim putem, a neprijatelj vas konstantno napada svojom vojskom. Radi se ujedno i o najvećem nedostatku Civilizationa V te se iskreno nadamo da će Firaxis to riješiti odgovarajućim patchem.  

 

Ipak, odlučite li se od početka isključivo na vojnu silu, i tu vas očekuju promjene – naime, igra vam više ne dopušta gomilanje jedinica već vas prisiljava na taktiziranje, što dakako pozdravljamo.

 

Još jedna od značajnijih novina koju smo već i spomenuli je i pojava neutralnih gradova-država s kojima će vam biti cilj održati što bolje diplomatske odnose darivanjem i sličnim ulizivačkim potezima kako biste stekli njihovu naklonost, što će vam pružiti njihovu pomoć pri ulasku u rat, ali i određenu zaštitu, posebno ako se grad-država nalazi između vas i neprijatelja.

 

Na kraju, valja spomenuti i to da je Civilization V napravljen tako da je izuzetno prijateljski nastrojen prema igračima koji se prvi put susreću s ovom kompleksnom strategijom pa su vam tako u svakom momentu dostupni savjetnici koji vam daju savjete za svaki vaš potez, što će biti od koristi i onim iskusnijima. Vidi se da su u Firaxisu mislili na sve, a i nema nekog smisla raditi strategije koje će moći igrati samo starija i upućena garda.

 

S tehničke strane, Civilization V je daleko najljepši Civilization dosad, zahvaljujući potpuno novom engineu zbog kojega sve od terena, jedinica, do vodenih površina i oblaka izgleda odlično, ali zna biti i prilično opterećujuće za računalo u slučajevima kada igrate s nekoliko neprijatelja.

 

Sve ovo dovoljno je da vam iskreno preporučimo Civilization V, naravno, ako imate vremena za njega, jer kada ga pokrenete, uz njega se ne ostaje sat vremena, već četiri ili pet jer je enormno zarazan. Firaxis nam je isporučio još jednu odličnu igru koja je uzela najbolje iz serijala i obogatila ga novim stvarima, što je dovoljno da ga ocjenimo s -5. Bila bi i čista petica da je neprijateljski AI manje agresivan, no sigurni smo da će to ubrzo biti riješeno.

 

E3 Trailer + interviews

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije