http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

NAJBOLJA KOŠARKA NA SVIJETU

NBA 2K11

nba2k11_2
2K je ove godine ozbiljno zasukao rukave i pripremio nam najbolju simulaciju košarke u povijesti

Oni stariji sjetit će se da je nekada sve pažnje vrijedne sportske simulacije pod svojim imenom imao EA, što nije bila nimalo dobra stvar jer su s godinama naslovi postajali sve gori i gori. Onda je prvo Konami uzdrmao FIFA-u s Pro Evolution Soccerom tj. Winning Elevenom i danas imate FIFA-u za koju, kad je igrate, nemate osjećaj da vam se likovi u EA upravo smiju u facu i trljaju ruke jer su još jednom jadniku uvalili svoj poluproizvod. Codemasters je ove godine oživio F1 i napravio najbolji F1 svih vremena. A 2K se onda ozbiljno primio NBA-a i muški potukao EA.

 

Dapače, situacija ove godine uopće ne ide u prilog EA-u jer je nedavno na neodređeni rok odgodio izlazak NBA Elite 11 koji je svjetlo dana trebao ugledati 5. listopada ove godine. Čini se da je EA imao prilično jake razloge za to s obzirom da financijski stručnjaci predviđaju da su odgodom izgubili oko 60 milijuna dolara. Jadni EA, nije im lako, na sve to dogodio im se i Medal of Honor koji kod kritike prolazi toliko loše da je to čak srozalo i cijene dionica velike kompanije.

 

No vratimo se mi na bitno – NBA 2K11 je tu i bolji je no prošle godine, i to u gotovo svim aspektima. Još prije nekoliko mjeseci ostali smo iznenađeni objavom covera igre s obzirom da je na njoj bio – Michael Jordan, a još više infomacijom da će dobar dio igre biti posvećen upravo njemu. Zašto je to tako, postat će vam jasno otprilike nekoliko sekundi nakon što uđete u igru koja će vas gurnuti u pravu stvar prije negoli uopće dođete do menija. Igra će vas prvo kroz nekoliko slika upoznati s Jordanom, čovjekom koji je 'promijenio igru i posao legenda' i već tren nakon toga gledat ćete Jordanu u leđa u tunelu koji vodi na teren. Michael lagano okreće glavu i obraća se u kameru: 'Are you ready?' Hel jea, Majkl! Bolji uvod u igru ni sami ne bismo smislili. I tu počinje repriza prve utakmice slavnog NBA finala 1991. godine između Chicago Bullsa i LA Lakersa i sudar dvaju titana – Michaela Jordana i Magica Johnsona. Michael Jordan je u stvarnosti izgubio tekmu, a na vama je da mu barem u virtualnoj stvarnosti osvjetlate obraz.

 

Michael Jordan
 

 

Već u toj prvoj tekmi postat će vam jasno kakav vas gameplay čeka u igri i ono što će gotovanima iz posljednjih klupa najteže pasti – NBA 2K11 igra se mozgom. Nema tu mahnitog nabijanja po tipkovnici ili kontroleru (koji vam najtoplije preporučujemo u slučaju da imate PC, a ne neku od konzola) i svaki vam potez mora biti na mjestu i promišljen jer protivnik kažnjava sve. Zaboravite perolako probijanje suparničke obrane popraćeno šaradom dodavanja.

 

U napadu morate biti pametni, oprezni, ali i dovoljno brzi jer gadovi skaču u blok, kradu loptu i svaki neoprezni potez kažnjavaju bez pardona. Isto vrijedi i za obranu. 2K je protivnički AI zaista praktički doveo do savršenstva iako se i umjetna inteligencija s vremena na vrijeme posluži kojim prljavim trikom pa vam tako suparnici bez problema sijeku duga dodavanja iako su lopti okrenuti s leđa i gledaju ispred sebe. Na sreću, to je jedina zamjerka koje se možemo sjetiti, a kako bi sve išlo još glađe, 2K je usavršio i sustav kontrole, tako da će se i poneka efektna finta izvoditi glatko znate li u kojoj je situaciji treba upotrijebiti.

 

Autori nisu škrtarili ni na modovima, a tu su Quick Game, NBA Blacktop, Association, Playoff, Season i Practice, kao i mogućnost online nadmetanja. Tu je i Jordan Challenge, mod posvećen pogodite komu. Radi se o modu koji je u isto vrijeme jedan od najfinijih dijelova igre, ali i najviše frustrirajući. Naime, mod se sastoji od desetak izazova, a svaki od njih replicira desetak slavnih tekmi Michaela Jordana u kojima morate (morate!) ponoviti ili nadmašiti Michaelov učinak poput broja koševa, dodavanja, blokova itd. Dakle, igra vas prisiljava da izvršite te izazove, a ako ih ne izvršite, igra vas ovisno o učinku vraća na početak neke od četvrtina. Da, to može biti frustrirajuće i u biti uništava dobar gameplay. S druge strane, tu su vjerno replicirane tekme s dodatno dorađenim komentiranjem koje je u skladu s vremenom kad se odigravala prava utakmica i to sve igri daje poseban i neodoljiv šarm.

 

Kada i ako završite svih deset izazova otključava vam se My Player mod u kojemu mlađahni rookie Jordan dolazi igrati u trenutnu NBA ligu i tu je vrlo zanimljivo pratiti kako se Jordan nosi s modernim igračima. Jedan od featurea koji uspjesima s Jordanom otključavate su i Air Jordan tenisice o kojima je autor ovih redaka nedavno imao malo istraživanje i tako saznao mnogo zanimljivosti iz Jordanova života, a sada vrijedi spomenuti da je Jordan još kao rookie potpisao ugovor s Nikeom i pristao nositi crveno-crno-bijele tenisice, što je u NBA ne samo bilo smatrano neukusnim, već je bilo i ilegalno s obzirom da su propisi dopuštali samo potpuno bijele tenisice. Jordan je nastavio nositi tenisice i zbog toga po utakmici plaćao 1000 američkih dolara kazne, no njegovo buntovništvo je na kraju vodilo ukidanju propisa i legalizaciji raznobojnih tenisica. Kao što vidite, Michael Jordan je zaista promijenio košarku, u svakom smislu.  

 

Jordan Challenge
 

Prezentacija igre je također vrhunska, grafika je izvrsna s izvrsnim modelima igrača i njihovim facijalnim ekspresijama i animacijama pokreta, a ni zvuk ne zaostaje. Komentatori su solidni iako bi mogli biti bolji, no u Jordan Challengeu su na višoj razni. Jedinu zamjerku upućujemo iritantnom in-game meniju koji se i dalje sastoji od devet kvadratića kao i u prošlogodišnjem izdanju i to nam nikako ne sjeda, no sve je stvar ukusa.

 

Da ne kompliciramo previše, ako ste obožavatelj košarke, NBA 2K11 je igra koju morate imati jer predstavlja najvjerniju simulaciju košarkaške igre dosad. Ako ste k tome i poklonik lika i djela Michaela Jordana, ovo je igra koju ćete igrati još godinama.

 

Ocjena: -5

 

NBA 2K11 Trailer

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije