http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

ČETVRTA SREĆA?

Arcania: Gothic IV

Gothic 4
Napokon je stigao Gothic IV, jedan od najočekivanijih RPG naslova ove godine. Je li ispunio očekivanja, provjerite u nastavku

Kao što smo pisali i u najavi, prvi Gothic pojavio se sada već davne 2001. godine i ostao upamćen kao RPG kojega se ili voljelo ili mrzilo. Naime, igra je bila toliko puna bugova da su je završili samo oni najuporniji. To se, nažalost, nastavilo i s nastavcima 2002. i 2006. godine.  Nakon toga  je razvojni studio Piranha Bytes odlučio prekinuti suradnju s JoWoodom te izdati Risen, RPG koji su najviše zavoljeli upravo fanovi Gothica, čiju je franšizu preuzeo Spellbound Entertainment i činilo se da bi mogao krenuti u boljem smjeru i redefinirati serijal.

 

Pa jesu li u tome uspjeli? Iskreno, baš i ne. Dapače, malo i začuđuje sličnost Gothica IV i ranije izašlog Risena. Kažemo, stvar je čudna s obzirom da su igre napravili različiti razvojni timovi, izdale različite izdavačke kuće, a igre pokreću različiti enginei. Sličan je čak i setting u kojima započinju - tako Gothic IV započinje scenom u kojoj u ulozi kralja Rhobara III tamanite nemani u podzemnoj tamnici, no uskoro se ispostavlja da je sve to sanjao vaš protagonist kojega upravo budi njegova ljepša polovica na predivnom sunčanom otoku. Sjetite li se Risena, i tamo je igra započela na sličan način. Sličnost je vidljiva čak i u totalno banalnim stvarima, poput one na koji način vaš protagonist skače.

 

 

Da ne duljimo, vi ste bezimeni pastir koji živi u mirnom i idiličnom gradiću na obali otoka kojemu se upravo približava Rhobar III s namjerom ponovnog ujedinjena carstva. Međutim, morska bolest očito je učinila svoje i Rhobaru III se pomračio um te na otoku zapovijeda pokolj i palež, što, naravno, vašega protagonista odvodi na krvav put osvete.

 

Već u prvih sat vremena shvatit ćete na koji način funkcionira igra te hoće li vam se svidjeti ili ne. Prvi zadatak dat će vam otac vaše odabranice koji će vas testirati dajući vam tri questa. Kad mu donesete nož iz spilje i pobijete nekoliko jelena, ruka njegove kćeri bit će vaša. Jeftino, znamo. Naravno, ispočetka ćete biti prisiljeni izvršavati banalne questove poput onoga da susjedovo polje očistite od velikih štakora, da bi vas kasnije prokletnik iz ljubomore napao jer ste mu pred nosom uzeli žensku u koju je zaljubljen. Bit će tu i klasičnih poštanskih questova tipa osobi B prenesi poruku osobe A, odnesi ovo od točke A do točke B i onda klasična grananja gdje u quest ulazi faktor C i sve komplicira. Zamorna i prečesta praksa u gotovo svim RPG naslovima. No barem questovi rade reverzibilno, što znači da zatraži li neki čiča od vas da ubijete pet vukova, a vi ste to već učinili, igra će odmah registrirati quest kao riješen, a čiča će vas sukladno tome i nagraditi.

 

Kroz questove dolazimo i do borbe koja je, nažalost, krajnje simplificirana i time prilično razočaravajuća. Borba se svodi na najjednostavnije klikanje po mišu a la Diablo. Klikaj, brate, dok mišu ne ispadnu oči. U borbi s više likova trebat će vam i tipke za smjer, jer tako mijenjate protivnika kojega napadate, a i to je već viđeno u Batman: Arkham Asylumu. Tu je i zgodna mogućnost odskoka u stranu, no sumnjamo da ćete je prečesto koristiti. Korištenje luka i strijele također je vrlo jednostavno. Equipate luk, pogled vam prelazi u prvo lice, nišanite i, paf, eto mladog jelenka na smrtnim mukama. Najviše će pak biti razočarani zagriženi mageovi s obzirom da će u igri moći koristiti samo tri vrste spellova - fireball, frostball i lightning - što je zaista malo. Kada se malo uhodate, bez problema ćete kombinirati sva tri stila borbe, no smatramo da je jednostavno prejednostavna i da se u nju uložilo premalo truda. Ipak, ljubitelji hack'n'slasha bit će zadovoljni.

 

Razvoj lika također nije previše kompleksan; dostupno vam je 7-8 skillova koje popunjavate bodovima, koje steknete level-upom, i to je, nažalost, to.

 

Što se grafičkog aspekta igre tiče, tu je zaista obavljen izvanredan posao. Igru pokreće modificirani Vision Engine 7, a autori su napravili izniman posao u kreaciji svijeta koji, osim što je ogroman, vrlo je raznolik i jednostavno – lijep. Scena u kojoj smo s vrha brda gledali na šumu koja se prostirala pred nama ili prizor pješčane plaže i mora obasjanog suncem na zalasku podsjetili su nas na trenutke iz 2004, kad smo prvi put zaigrali Far Cry. Tu autorima zaista skidamo kapu. Solidno su kreirani gradovi i gradići kroz koje ćete prolaziti, no ni blizu nekim drugim RPG igrama s obzirom da izgledaju prilično statično i tromo, jer stanovnici većinom stoje na svojim mjestima. Scena kao u Hrvatskom saboru – svi su tu, no nitko ne radi ništa. Da se autori nisu previše ubili razvijajući AI, dokazuje i činjenica da gotovo nikada nećete biti kažnjeni za radnje poput krađe nečije imovine, zbog čega u ostalim igrama redovito dobijete po tamburi. To se odnosi i na vaše postupke unutar dijaloga koji su suhoparni, često nepotrebni i jednostavno nemaju gotovo nikakvog utjecaja na daljnji tijek radnje.

 

Dijaloge još više pokopava loš lip sync, ali i katastrofalna sinkronizacija likova koja je, izuzmemo li glavnog protagonista, na granici tragikomedije. Ne izdvaja se ni glazba koja je vrlo jednostavna i većinom igre neprimjetna.

 

Za razliku od prethodnika, Gothic IV ne vrvi tehničkim problemima, no da biste ga zaigrali u punom sjaju, trebat će vam zaista snažno računalo. Ipak, smatramo da astronomske zahtjeve ne opravdava čak ni prelijepa grafika.

 

Da podvučemo crtu - Arcania: Gothic IV igra je koja kao pripadnik RPG žanra ima mnogo nedostatka, jer je malo previše simplificirana i akcijski orijentirana, no s druge strane to će iznimno odgovarati onima koji više žele uživati u svijetu borbi, a manje u priči i stvarima koje RPG čine RPG-om. Isto tako, igru krasi fantastična grafika, no i pomalo inertni svijet, loše animacije i sinkronizacija. Gothic IV nije loša igra i mnogi će je zavoljeti, no je li ispunila očekivanja? Definitivno ne.

 

Ocjena: +3

 

        

 

 

 

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije