http://playtoy2.tportal.hr/playtoy

TRASH RAZBIJAČINA

Shank

Shank je poslastica za sve ljubitelje beat 'em up žanra, stripa i trasha

Shank je svjetlo dana ugledao još u rujnu ove godine, no samo za PS3 i Xbox 360, a nedavno se pojavio i na PC-u. Radi se zapravo o pripadniku beat 'em up žanra u kojemu vam je cilj, kao što mu i ime govori, naučiti pameti sve prisutne na ekranu.

 

Pažnju na igru skrenuo nam je zapravo njen stripovski vizualni stil koji nažalost ne viđamo prečesto u igrama i, naravno, hrpa nasilja koje vlada praktički cijelo vrijeme. Igrom će prije svega biti zadovoljna old school ekipa koja je mladost trošila u lokalnoj birtiji igrajući Metal Slug na ogromnim automatima za igranje ili Contru na Seginoj konzoli za koju su igre dolazile na onim nesretnim žutim kaseticama. Shank je na sasvim dobrom tragu tih naslova, no prilagođen sadašnjem vremenu.

 

Shank je zapravo ime glavnog protagonista u igri koji, kako to doznajemo već iz uvodne scene, svjedoči ubojstvu svoje djevojke i onda kreće u osvetnički pohod sa samo jednim ciljem: dokopati se ekipe koja mu je uništila život. Shank će to napraviti, kao i svaki pravi akcijski junak iz 80-ih godina prošlog stoljeća, u stilu Johna Ramba koji je bez problema rušio helikoptere kamenjem i radio slične vragolije.

 

 

 

Priča je zapravo vrlo mršava i banalna jer je nakon uvodne scene zapravo više i neće biti budući da će Shank sve vrijeme provoditi na ubilačkom pohodu na famoznog The Butchera. Ono malo priče bit će ispričano kroz zaista odlične crtane isječke koji vjerno hvataju taj duh stripa i trash nasilja 80-ih. Malo nas je iznenadilo što je na scenariju radila sukreatorica God of War Marianne Krawczyk, jer joj je za to vjerojatno trebalo otprilike četiri minute. Ipak, priglupa priča nikako nije minus igri ako je shvatite onako kako bi i trebalo – kao zafrkanciju.

 

Najvažniji aspekt igre je akcija, a ona je suludo brza i stoga vam najtoplije preporučujemo igranje na kontroleru jer ćete u suprotnome u roku od sat vremena rasturiti svoju novu Logitech tipkovnicu koju ste dobili za Svetog Nikolu. Sigurni smo da ne želite da polovica bakine penzije ode u vjetar zbog grubijana poput Shanka. Kontrole nisu loše i nema ih mnogo, no iziskuju brzinsko pritiskanje.

 

Što se borbe tiče, ona se izvodi kombinacijom pokreta i jedne od tri klase naoružanja. Tu je osnovno Shankovo oružje – nož. Iako nanosi najmanje štete, najlakše ga je koristiti u kombinaciji s mahnitim pokretima u toku borbe. Tu je zatim i motorna pila koja je tromija od noža, no nanosi više štete. I na kraju, tu su i dva pištolja koja su vrlo korisna za borbu na daljinu ili pak za razvaljivanje bačvi punih eksplozivne tekuće tvari. S vremena na vrijeme naletjet ćete na pokojeg neprijatelja opremljenog nekim specijalnim oružjem poput miniguna koji ćete onda moći uzeti i iskoristiti, ali ne i ponijeti sa sobom jer biste jednostavno postali premoćni. Tu i tamo koristit ćete i granate, a s vremena na vrijeme i probuditi nevaljalo dijete u sebi stavljanjem iste u protivnička usta.

 

Osim što ćete stalno mijenjati smjerove i skakati, autori su razradili i napade koji kombiniraju pokret i napad. Tako ćete moći neprijatelja primiti za prsa i pri tome izvesti neki od brutalnih napada, a tu je i tzv. 'pounce', napad kojim ćete srušiti neprijatelja na pod i onda ga tako bespomoćnog razvaliti. Imate i zgodnu mogućnost da neprijatelja na podu držite nožem, dok u istom momentu pištoljem pucate na ostalu gamad.

 

Neprijatelji u igri su različiti i koriste različite strategije i oružje, a najveći problem predstavljat će vam divovi i bossovi na kraju levela koji zapravo nisu preteški za svladavanje kada shvatite njihovu slabu točku. O umjetnoj inteligenciji se nema što posebno govoriti, no ne možemo joj ništa ni zamjeriti s obzirom na žanr. Ponekad se čak znaju dogoditi situacije u kojima vas jedan neprijatelj primi straga, a drugi krene put vaše lubanje mesarskim nožem. Naravno, vi ćete odgovoriti prosipanjem njegovih crijeva motornom pilom.

 

S vremena na vrijeme ćete u igri morati iskoristiti Shankove akrobatske vještine skakanja, veranja i sličnog, no ništa što bi vam zadalo glavobolje ili frustriralo vas.

 

Općenito, gameplay je apsolutno linearan i prilično tečan iako ima situacija u kojima je na ekranu toliko protivnika da jednostavno napamet pritišćete sve dostupne tipke, no ništa strašno.

 

S grafičkog aspekta, kao što smo i rekli, igra je rađena po uzoru na stripove, što joj je osiguralo priličnu upečatljivost. Likovi su živopisni, kao i upotreba boja, a tek s vremena na vrijeme se pojavi koja neinspirativna i siva pozadina ili loše oslikan predmet. Zvuk je solidan, sinkronizacija u trash stilu, a mi smo imali i jedan bug s povremeno isprekidanim zvukom.

 

Iako igra nema multiplayer, tu je sasvim solidan coop mod u kojem zajedno može igrati dvoje ljudi, a zanimljivo je i to da coop mod ima sasvim zasebnu priču, što je za svaku pohvalu.

 

Da podvučemo crtu – Shank je vrlo dobar predstavnik pomalo zapostavljenog beat 'em up žanra koji nudi tek tri do četiri sata singleplayer gameplaya, no u to vrijeme će vas zaista zabaviti, oduševiti vizualnim stilom, pa čak i nasmijati unatoč tragičnoj priči. Osim vrlo dobre ocjene, igra zaslužuje i našu toplu preporuku!

 

OCJENA: 4

 

 

Sve o temi:
PC
ps3

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Prednarudžbe bez pokrića

Prednarudžbe bez pokrića

Zbog čega ljudi pri kupnji igara ne bi smjeli nasjedati na jeftine pre-order bonuse saznajte u najnovijoj Gamereport temi tjedna

opširnije